A ja powiem tak: Nie ma rzeczy niemoĹźliwych, jest tylko brak umiejÄtnoĹci. Co do MMO w RM, to byĹ taki skrypt do XP + serwerek. GdzieĹ to znajdziesz, moĹźe nawet na rmxp.pl. ByĹ teĹź taki Net RPG Maker, ale to towar deficytowy - sam szukaĹem i jedyne co otrzymaĹem to wygasĹe dawno linki do rapidshare. Z tego co wiem, to owy Net RM jest bazowany na RPG 2000, czy tam 2003. Nie wiem dokĹadnie na ktĂłrym i nie wiem, czy chodziĹo tu teĹź o jakoĹÄ grafiki, czy o sam sposĂłb edycji map (2 warstwy + 1 zdarzeĹ)
//EDIT: A jak ktoĹ ma tego Net RM'a gdzieĹ na dysku, to prosiĹbym o linka na PW, bo chciaĹbym siÄ tym czymĹ pobawiÄ.
________________________ Nie ma rzeczy niemoĹźliwych, jest tylko brak umiejÄtnoĹci.
UĹźywasz Windowsa 8? JesteĹ Ĺosiem.
Gość is the most intelligent person in the world.
erienus skoĹcz gadaÄ mu gĹupoty... skoro Ci co stworzyli margorem i my fantasy i tak dalej to czemu on nie moĹźe ? co to jakiĹ zakaz na niego zesĹany od boga? kaĹźdy moĹźe to co chce wystarczy pracy i szukania na netach nauki lub od ludzi ktĂłrzy majÄ w tym doĹwiadczenie... wiÄc nie wpajaj mu, Ĺźe tego nie moĹźe zrobiÄ ;P
Oj Kable, erenius napisaĹ wiadomoĹÄ bez namysĹu, trochÄ za odwaĹźnie, ale jest w tym sporo prawdy. Skoro nikomu siÄ nie udaĹo (nie oszukujmy siÄ), po co w ogĂłle siÄ mÄczyÄ. Z czymĹ tak niewydajnym jak ruby startowaÄ na gry przeglÄ darkowe. ChÄtny siÄ namÄczy, zniechÄci i koniec, a mĂłgĹby czas poĹwiÄciÄ na coĹ sensownego :).
Kable - dlatego, Ĺźe on myĹli, Ĺźe ktoĹ zrobiĹ stronÄ, wrzuciĹ folder z grÄ na FTP i ma grÄ, a to nie prawda. JeĹźeli nie ma kasy na baaaaaaaaardzo porzÄ dny serwer, domene i nie zna siÄ na jÄzykach programowania to tego po prostu nie zrobi.
erienus, i Sabikku, no Macie racje... ale pamiÄtajcie, Ĺźe raz on nie powiedziaĹ, Ĺźe chce wszystko szybko i stabilnie... dwa nie wiecie kiedy on straci cierpliwoĹÄ przy tym , a po trzecie erienus, skÄ d wiesz czy nie ma pieniÄdzy na takie rzeczy? cholera ludzie kiedy wy siÄ na uczycie, Ĺźe nie ocenia siÄ innych po sobie lub po kimĹ kogo znamy... pamiÄtajcie, Ĺźe nawet wy moĹźecie byÄ prezydentem wystarczy chcieÄ O.o
MoĹźe EB! nie wie, albo daĹo zgodÄ? Co do silnika MMO, to niestety nie ma takiego typu "wyklikaj i graj". A szkoda. Musisz zainwestowaÄ w naukÄ c++/c#, albo innego jÄzyka ktĂłry ci podpasuje. W szczegĂłlnoĹci musisz poczytaÄ o socketach i protokole tcp/ip albo udp.
________________________ Nie ma rzeczy niemoĹźliwych, jest tylko brak umiejÄtnoĹci.
jajco2, wybacz nie pisaĹem z duĹźej litery bo jestem nie wierzÄ cy... i tak dalej dla mnie te sĹowo nie ma znaczenia a i nie gadaj mi rzeczy typu "Ale szacunek..." :P
wszystkiego da siÄ nauczyÄ... wystarczy ChcieÄ panowie ;]
Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 173 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010 21:53
JeĹli chodzi wam o to jak zrobiÄ z RM zwykĹÄ gierkÄ MMO, to po prostu musiciÄ mieÄ domenÄ i server FTP dodatkowo powinieneĹ mieÄ: IP zamkniÄte(wewnÄtrzne Ip-staĹe) i mieÄ dobrego neta by komputer mĂłgĹ wytrzymaÄ server dedicated, inaczej lipa z MMORPG hehe :).
Co do domeny, to niekoniecznie, bo userzy mogÄ wpisywaÄ adres ip. PakiTos, localhost to twĂłj komputer. Czyli jak ktoĹ wpisze localhost, to mu siÄ nie poĹÄ czy, no chyba Ĺźe ma wĹasny serwer. Co do stawiania serwera pod mmo, czy nawet CS, to najlepiej przeznaczyÄ na to osobny komputer. Wbrew pozorom, moc kompa nie jest aĹź tak waĹźna, waĹźniejsze jest ĹÄ cze. Chodzi gĹĂłwnie o prÄdkoĹÄ Uploadu. Download jest waĹźny, ale po stronie uĹźytkownika, a po stronie serwera najwaĹźniejsza jest prÄdkoĹÄ uploadu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum