Jak kaĹźdy wie iloĹÄ titli w RMvx jest ograniczona do niezwykle skromnej liczby, jednak jest na to bardzo prosty lecz wymagajÄ cy trochÄ pracy sposĂłb.
A proĹciej pokaĹźe jak wykonaÄ charactersy z title (dla przypomnienia charĂłw moĹźemy mieÄ teoretycznie nieograniczonÄ iloĹÄ w przeciwieĹstwie do kilku titli).
WiÄc do rzeczy, bÄdziemy potrzebowaÄ:
-template titla http://s223.photobucket.c...VX%20templates/
-template chara http://www.rpgmakervx.net/index.php?showtopic=209
-przyzwoity program do przetwarzania grafiki (ja w moim tutorial uĹźywam programu Paint.NET http://www.programosy.pl/program,paint-net.html program jest freeware wiÄc moĹźecie ĹciÄ gaÄ bez obaw)
A jak wykonaÄ takie chary? Ano tak:
Otwieramy Paint.NET, tworzymy obrzazek o wymiarach title, na pierwszÄ warstwÄ (Layers) wklejamy template titla.
Tworzymy nowÄ warstwÄ I bez ceregieli przeciÄ gamy na niÄ titla dla ktĂłrego nie starczyĹo miejsca.
NastÄpnie tworzymy nowy obraz tym razem o wymiarach template chara, wklejamy najpierwszÄ warstwÄ template chara.
Z pierwszego obrazu z titlem wycinamy interesujÄ ce nas elementy (template okazuje siÄ teraz niezwykle pomocny)
Spoiler:
Wklejamy to w obraz chara.
Spoiler:
Powtarzamy tÄ czynnoĹÄ pĂłki nie zapeĹnimy caĹego chara.
Spoiler:
NastÄpnie usuwamy warstwÄ z template chara.
Spoiler:
W ten oto sposĂłb otrzymaliĹmy chara z przeĹşroczystym tĹem i cieniami (jeĹli w trakcie wrzucania chara do zasobĂłw gry nie wyĹwietli nam siÄ okno wyboru koloru przezroczystego i koloru cienia, nie mamy siÄ o co martwiÄ (ewentualne bĹÄdy sÄ winÄ autora titla, wyjaĹnie to kiedy indziej i w innym temacie))
Spoiler:
I teraz WAĹťNA sprawa gdy bÄdziemy zapisywaÄ chara jego nazwa MUSI zaczynaÄ siÄ od znaku !
Spoiler:
A oto jest dzieĹo naszej pracy:
Spoiler:
W creditsach proszÄ opisywaÄ mnie jako „maniek W-CH 272” WyĹźej wykonany edit jest mojego autorstwa wiÄc nawet gdybyĹcie widzieli identycznÄ grafikÄ innego autora, w creditsach jako autor edita umieĹcie mnie (o ile mieliĹcie to od kogoĹ innego wczeĹniej).
Pozdrawiam i ĹźyczÄ powodzenia przy projektach i aby ta lekcja przydaĹa siÄ komuĹ.
Jest tylko jedna wada tego pomysĹu - nie moĹźna nimi swobodnie "kolorowaÄ" tak jak w przypadku TilesetĂłw. Najlepiej jest dodawaÄ w ten sposĂłb przedmioty, ktĂłrych uĹźyjemy do co najwyĹźej jednej mapki, wtedy to jeszcze ma sens. Ale tak czy inaczej dobry poradnik 4/6.
Bez znaku ! dany obiekt byĹ by przesuniÄty nieco w gĂłrÄ i nie pokrywaĹ by siÄ idealnie z polami na mapie (zauwaĹź Ĺźe nazwy wszystkich grafik drzwi z RTP zaczynajÄ siÄ od wykrzyknika.
Spoiler:
Obiekty şóĹty i zielony majÄ te same wymiary. Zielony pochodzi z chara ktĂłrego nazwa nie zaczyna siÄ od Ĺźadnego znaku specjalnego, za to şóĹty pochodzi z chara ktĂłrego nazwa zaczyna siÄ od znaku ! i jak widaÄ ĹźĂłĹty pokrywa siÄ idealnie z polami na mapie.
MĂłgĹbym prosiÄ o dodanie grafik tabliczek z TileB, ten program nie chce mi siÄ ĹciÄ gnÄ Ä.
________________________ ...Amelanduil & FireBlade words will be remembered... ...Amelanduil & FireBlade acts will be remembered... ...Amelanduil & FireBlade never gonna die...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum