Otwarty przez: Ayene Pon 02 Maj, 2011 09:19 |
Przepowiednia |
| Autor |
Wiadomość |
bartek2940

Preferowany:

|
Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010 16:24
|
|
|
Przepowiednia
|
"Przepowiednia" to moja pierwsza gra i chciałbym poznać wasze zdanie(liczę na komentarze).
Fabuła:
Pewnego dnia młody chłopak budzi się po dziwnym śnie...
Po obudzeniu się napotyka dziwnego człowieka, który mówi, że grozi mu niebezpieczeństwo. Chłopak w ostatniej chwili ucieka złoczyńcom i jest przenoszony do szkoły bohaterów, gdzie poznaje 2 przyjaciół: Karola i Sarę. Razem wyruszają w niezwykłą podróż i przeżywają mnóstwo przygód... (To na razie na tyle)
W Projekcie użyty projekt "HAZARD" znaleziony na forum.
Bohaterowie:
Nasz bohater-Młody chłopak żądny przygód, jego marzenie to uratować świat i zostać największym wojownikiem... (Nie mam batlersa)
Karol-Zarozumiały Elf zakochany w Sarze. Marzy o zostaniu jednym z największych bohaterów w historii świata... (Nie mam batlersa)
Sara-Piękna, mądra dziewczyna chcąca zostać magiem, dązy do tego z całych sił... (Nie mam batlersa)
Anastazy-Człowiek starszy z wielką wiedzą. Ma wiele zwierząt, którymi się opiekuje.. (Nie mam batlersa) [Anaastazy nie występuje w DEMIE]
SKRYPTY: Używam "Gąsienicy" znajdującej się na forum.
Screeny (Z tworzonych map):
Wszystkie błędy (w tym ortograficzne) proszę zgłaszać.
Proszę o ocenianie i dawanie rad.
Z góry dziękuję.
Gra w fazie: DEMO
DEMO do pobrania: http://www.megaupload.com/?d=JJI2L3W7 |
| Ostatnio zmieniony przez Lartarin Czw 19 Sie, 2010 10:13, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
Czeliosss

Ranga RM:

Pomógł: 49 razy Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 661 Skąd: Wa-wa
|
Wysłany: Pią 30 Kwi, 2010 16:46
|
|
|
|
Zły dział kolego.
Ogólnie dobrze. Podasz ten tileset statku?
Pzdr |
________________________ ...Amelanduil & FireBlade words will be remembered...
...Amelanduil & FireBlade acts will be remembered...
...Amelanduil & FireBlade never gonna die...
Nie pisać, bo nie odpiszę. |
|
|
|
bartek2940

Preferowany:

|
|
|
|
cj2

Preferowany:

Ranga RM:

Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Mar 2010 Posty: 261 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
Narfann

Preferowany:

|
Wysłany: Sob 01 Maj, 2010 10:23
|
|
|
|
Moja opinia ( jak coś to jestem nowy w rpg maker ) :
Mapki są bardzo ładne, ale np. w mieście Nadmorskim zostawiłeś sporo wolnego terenu...
dalej...
Fabuła ciekawa ( szczególnie wątki humorystyczne na początku ), ale zauważmy, że główny bohater po ucieczce od wrogów ( teleportacji z mistrzem ) nie wspomina już w ogóle o rodzinie... Kolejna rzecz to to, że podczas nauki o ataku, uczniowie nie komunikują się ze sobą, a jak ich odwiedzimy to od razu się do nas przyłączają ( co jest trochę dziwne)...
Ogólnie gra ciekawa choć czasami trzeba pogłówkować ( do tej pory nie wiem o co chodzi z tym numerem w chacie drwala...) ja skończyłem grę dowiadując się gdzie jest kapitan tylko jest problem, gdzie jest ten zegar!! |
|
|
|
bartek2940

Preferowany:

|
Wysłany: Sob 01 Maj, 2010 12:56
|
|
|
|
Wielkie dzięki.
Masz rację muszę to trochę pozmieniać.
A co do zegara-jeszcze tego nie zrobiłem.
A powiedz mi, czy jeśli się weźmie misję poboczną od kucharki na statku, to krata się przesuwa? |
| Ostatnio zmieniony przez Nhadala Sro 05 Maj, 2010 08:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Amelanduil

Preferowany:

|
Wysłany: Sob 01 Maj, 2010 15:06
|
|
|
|
ej... mi ten tileset nie chce wchodzić... tileset E muszę robić na eventach
co do gry:
Jest niedopracowana... i to bardzo. Ściany ucięte przy wejściach, błędy językowe, statystyki, Maszt na statku.
Gra nie wciąga. A powinna. Jest nudna jak nie wiem.
[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 16:07 ]
| bartek2940 napisał/a: | | A powiedz mi, czy jeśli się weźmie misję poboczną od kucharki na statku, to krata się przesuwa? | Nie przesuwa się. |
| Ostatnio zmieniony przez Nhadala Sro 05 Maj, 2010 20:35, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
ziomalek

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 02 Maj, 2010 11:46
|
|
|
|
| Nawet fajna gra, (ty zansz ortografie???) |
|
bartek2940

Preferowany:

|
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 13:59
|
|
|
Ortografia
|
| Znam ortografię ale mam dysortografie, nawet nie wiesz ile siedziałem ze słownikiem w ręku pisząc w grze, a co dopiero tutaj. |
| Ostatnio zmieniony przez Nhadala Sro 05 Maj, 2010 08:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Axoris

Preferowany:

|
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 16:00
|
|
|
|
| Ale ty masz problem...piszesz w wordzie i samo podkreśla błędy. Można też napisać w Firefoxie. |
|
sled

Preferowany:

Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Kwi 2010 Posty: 93 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: Wto 04 Maj, 2010 23:07
|
|
|
|
| Cytat: | | przeżywają mnustwo przygud... |
Może powiecie że się czepiam, ale naprawdę takie błędy aż rażą.....
Co do gry - nie jest źle - rewelacji niestety też niema, ale sam pomysł mi się podoba
Jak znajdę czas to sprawdzę demo i wytknę co nieco bo póki co moje zdanie opiera się na tym co zaprezentowałeś w tym dziale... |
|
|
|
radek02

Preferowany:

Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Posty: 257 Skąd: klikasz ?
|
Wysłany: Sro 05 Maj, 2010 05:38
|
|
|
|
| ziomalek napisał/a: | | Nawet fajna gra, (ty zansz ortografie???) | Jak ma dysortografię , można mu wybaczyć . Ale tobie ?[/b] |
________________________ 2009-10-12 - dzień , od którego jestem uczestnikiem na polskiej scenie RPG Makera [/b]
Dołącz do grupy makerowiczów na nk ! http://nk.pl/#grupy/29610 |
|
|
|
Axoris

Preferowany:

|
Wysłany: Sro 05 Maj, 2010 13:28
|
|
|
|
| radek02 napisał/a: | | Jak ma dysortografię , można mu wybaczyć . Ale tobie ? |
Nie można mu wybaczyć...Problem napisać najpierw w wordzie, albo zdobyć firefoxa? Poza tym jeśli ktoś zrobi jeden błąd to nie róbcie takiej afery. Każdy popełnia błędy, bo to rzecz ludzka. Tylko najbardziej rażą błędy ortograficzne i notorycznie popełniane. Interpunkcyjne można zrozumieć. Jak ktoś pisze "mnustwo" no to wybaczcie...A co do "zansz" to po prostu mu się litery pomyliły... |
|
|
|
bartek2940

Preferowany:

|
Wysłany: Sro 05 Maj, 2010 17:29
|
|
|
Za błędy
|
Naprawdę sory za błędy, staram się ich nie popełniać i proszę o zakończenie tej dyskusji o ortografii. W końcu to nie o tym jest temat.
[ Dodano: Sob 08 Maj, 2010 09:51 ]
|
|
|
|
Darkfault

Preferowany:

Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2010 Posty: 54 Skąd: Strefa Zacności
|
Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 12:41
|
|
|
|
Pograłem troszke w demo i chciałbym wytknąć kilka błędów.
1. Wnętrza.
- Przejścia między pokojami - tam też są ściany, a Ty robisz jak zresztą wielu początkujących sam sufit. Nie chce mi się wklejać obrazka, więc naszkicuję w ASCII:
O - Sufit
X - Ściana
= - Podłoga
Teraz jak wygląda u Ciebie przejście:
=O
=O
=O
==
=O
=O
A jak powinno wyglądać:
=O
=O
=X
==
=O
=O
Mam nadzieję, że zrozumiałe :p
- Ogólnie mapping całkiem mi się podoba, brakuje mi jedynie jakiejś większej interakcji z otoczeniem, ale to już standard w polskich demkach, a nawet pełnych grach ;|
2. Szkoła.
- Gąsienica: Nigdy nie lubiłem tego typu rozwiązań i zaraz wytknę jeden z powodów. Sarę i Karola, można przyłączyć do drużyny jeszcze zanim odwiedzisz swój pokój - podążają oni za Tobą. ALE. Potem są te scenki z lekcjami, w których na mapie już SĄ eventy Sary i Karola, przez co w sali na raz znajdują się dwie Sary i dwóch Karolów - jedni jako eventy, drudzy jako członkowie [gąsienica]
- Cutscenki: Kiedy ten stary grzyb oprowadza gracza po szkole, denerwuje fakt, że po powiedzeniu np. 'teraz idziemy do xxx' idzie sobie spacerkiem spokojnie, a gracz... stoi i się patrzy jak ten odchodzi. Nie może się ruszyć. Lepiej wg. mnie byłoby gdyby gracz szedł za nim, zamiast stać i czekać, aż grzyb dojdzie sobie do drzwi.
3. Rozmowy.
- Nie, nie czepię się ortografii, choć jak będziesz miał zamiar wypuszczać pełną wersję radziłbym wziąć kolegę/słownik i popoprawiać wszystkie błędy, bo to naprawdę odstrasza.
Chodzi mi o dialogi - zwroty typu 'narka', 'nara', 'spoko' i cały początkowy dialog między twórcą gry a graczem wg. mnie w ogóle nie pasuje do klimatu gry, no ale to już moje odczucie, poza tym tego typu język został użyty chyba tylko raz, dlatego przymykam oko. ;f
To na razie wszystko, wymiękłem po akcji z rybakiem i drwalem, gdzie po mieście grasuje sobie morderca, zabija dwóch obywateli, a burmistrz komentuje to krótko: 'To smutne'. Zero emocji, miasto robotów, olabamba :| |
|
|
|
|
|