Pomógł: 16 razy Dołączył: 05 Lis 2009 Posty: 359 Skąd: spytaj innych
Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010 14:27
Cytat:
Jeżeli tak to czemu cały czas w dziale ''Pomoc'' zakładane są tematy typu jak zrobić zadanie itp.
Dlatego że nikomu nie chce się szukać w dziale ''Tutorial'' a jak by powstał dział Podstawy Maker'a podpisało by się pod nim: Jeśli czegoś nie wiesz zajrzyj tu a później jeżeli problem się nie rozwiąże to załóż temat w dziale ''Pomoc''
Najwyżej dajcie podforum do Tutoriali o nazwie "Dla począkujących" ale sam nie wiem po co to. Dla zmniejszenia nowych?
________________________ po co to kopiujesz? ;d
Spoiler:
Fakty:
1.Widzisz mój podpis
2.Jesteś w internecie
3.Czytasz
4.Siedzisz przy komputerze
5.Jesteś na UltimaForum
6.Twój nick to Gość
kiedys tu bylo fajniej... coz gospoda rma forever
chwala tym ktorzy nadal robia w 2k
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2010 Posty: 43 Skąd: się biorą n00by?
Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010 11:45
Cytat:
Jeżeli tak to czemu cały czas w dziale ''Pomoc'' zakładane są tematy typu jak zrobić zadanie itp.
Dlatego że nikomu nie chce się szukać w dziale ''Tutorial'' a jak by powstał dział Podstawy Maker'a podpisało by się pod nim: Jeśli czegoś nie wiesz zajrzyj tu a później jeżeli problem się nie rozwiąże to załóż temat w dziale ''Pomoc''
"Nikomu nie chce się szukać w dziale "Tutorial"" A nie byłoby tak samo z działem Podstawy Maker'A? xP
IMO, jeśli powstałby taki dział to niezarejestrowani weszli by do tematu ,przeczytali i poszli gdzieś.
Btw, w końcu dział "Pomoc" ma służyć pomocy! I tak ciągle będą zakładali wątki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 173 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010 13:17
Zgadzam się z innymi którzy pomyśleli o dziale Tutorial a Tutorial jak dział Dla Początkujących to to samo ja jestem na wielkie NIE, po co robić 2 takie same działy?
Moim skromnym zdaniem dajcie do regulaminu, że założenie tematu w pomocy o czymś co jest już w dziale tutorial jest karane ostrem i po problemie. Ludzie się oduczą mam nadzieję, ale to wygląda tak:
szukasz for o rpg makerze bo jesteś początkujący i chcesz się dowiedzieć tego i owego
znajdujesz ultimę
rejestrujesz się
aktywujesz konto
uradowany od razu znajdujesz dział pomoc i bez czytania żadnego regulaminu ani szukania zakładasz temat sądząc, że ludzie dadzą odpowiedź i ewentualnie powiedzą, że to było
jednak... jeżeli założy taki temat - warn! nic niby go to nie obchodzi skoro chciał tylko jednorazową pomoc, ale jeżeli by dać do regulaminu, że wszelka pomoc na temat, który jest w dziale tutorial będzie karana ostrem to użytkownicy nie pomagaliby, a ten temat byłby zamykany :P
________________________ Kolekcjonuję "Pomógł". Jeżeli ci pomogłem i chcesz wzbogacić moją kolekcję, kliknij "Pomógł".
Ja jestem na Nie ;P jak dla mnie, jest to kolejny pomysł, który nie wprowadza coś nowego a lekko uporządkowuje forum :d co jest jak dla mnie w ogóle zbyteczne :P
a co do Twojej odpowiedzi erienus, myliś się :P bo jak wiesz... jest Regulamin a zazwyczaj Ci co się rejestrują go nie czytają... więc to ich wina, że są karani.
Po to Jest Ten Regulamin, żeby go przeczytać, jeżeli on nie ma zamiaru to ma konsekwencje.
A ja wręcz jestem za tak Ponieważ pomoc jest bardziej działem pomocy jak np. "Nie działa mi RPG Maker i takie tam rzeczy" w tym dziale można było by wystawić wiele poradników jak np. przełącznik jak zrobić palący się dom wręcz wiele użytkowników tego nie potrafi(jak ja ) a na "Twierdzy" jest tylko parę rzeczy z których wiele się nie nauczysz! a resztę gdzie się nauczysz? Kradnąc projekty i wypatrywanie z nich rzeczy? Jestem na wielkie TAK
Jestem za tym, i nawet mógłbym pomóc.
Połączenie doświadczenia i stworzenia Ultima(te)Ayenecompiledallusers to jest to!
Myślę że wielu użytkownikom przydają się tutorialke dlatego (UWAGA, REKLAAAMA!) piszę swój własny w dziale o literaturze.
Skoro już Lukortech odgrzewa starego kotleta... =p
erienus napisał/a:
Moim skromnym zdaniem dajcie do regulaminu, że założenie tematu w pomocy o czymś co jest już w dziale tutorial jest karane ostrem i po problemie. Ludzie się oduczą mam nadzieję
Pomysł do bani. Większość użytkowników nie czytała regulaminu. Nawet ci, którzy siedzą tu już jakiś czas nie mają o nim pojęcia (stąd ciągłe pytania odnośnie problemów z pols.. piracką wersją RMXP), a co dopiero świeżak, który nieraz rejestruje się tylko po to, aby zadać jedno głupie pytanie i otrzymać satysfakcjonującą odpowiedź, nie patrząc na to, że paskudzi forum i zajmuje czas oraz nerwy innych.
Cytat:
jednak... jeżeli założy taki temat - warn! nic niby go to nie obchodzi skoro chciał tylko jednorazową pomoc, ale jeżeli by dać do regulaminu, że wszelka pomoc na temat, który jest w dziale tutorial będzie karana ostrem to użytkownicy nie pomagaliby, a ten temat byłby zamykany :P
IMO nic by się nie zmieniło. Jedni wciąż pisaliby 'było - poszukaj' (jak ja), inni dawaliby 10 linków do rozwiązań (czyli marchewkę zamiast kijka). Ost można bez problemu ominąć, bo użytkownik z 1-5 postami jakoś się nim nie przejmie.. po prostu założy nowe konto albo oleje to forum jak nie otrzyma odpowiedzi (co byłoby szczerze mówiąc pożyteczne dla tej społeczności).
Zresztą z egzekwowaniem tego regulaminu też mogłoby być różnie. W regulaminie jest zapis o braku wsparcia dla wersji pirackich, a i tak sporo osób wielokrotnie pisze, że jej się trzymają i otrzymują nieraz pomoc (choć na forum jestem krótko to o ostrzeżeniu za piracenie lub jego propagowanie jakoś nie słyszałem).
Lepszym pomysłem byłoby pisanie tych poradników (no właśnie.. i kto miałby je pisać? przecież jakby ktoś chciał to dawno byłyby na forum w tutorialach) w odpowiednim dziale i późniejsze założenie tematu przyklejonego z linkami do tych poradników. Rozwiązanie pomocne, eleganckie i nie rozbijające tego samego działu niepotrzebnie na dwie części.
Takie podstawy makera już są, ale w dziale Vx. Jest tam FAQ i opisy bazy danych i chyba zdarzeń. Mimo to każdy pyta się o to co tam się znajduje.
________________________ ...Amelanduil & FireBlade words will be remembered... ...Amelanduil & FireBlade acts will be remembered... ...Amelanduil & FireBlade never gonna die...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum