Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2010 Posty: 236 Skąd: z nikÄ d
Wysłany: Sob 29 Maj, 2010 09:55
Ucieczka przed potworem (lub kim tam sobie wymyĹlicie)
Dobra. To mĂłj pierwszy tutorial.
Na gotowej lub caĹkowicie nowej mapce tworzymy zdarzenie bez grafiki na dotkniÄcie zdarzenia ktĂłry uruchamia przeĹÄ cznik Ucieczka na ON.
Potem aby gra siÄ nie zacinaĹa tworzymy nowÄ stronÄ na tym zdarzeniu (pustÄ ) dziaĹajÄ cÄ na przeĹÄ cznik ucieczka.
Tworzymy nowe zdarzenie trochÄ za tym (4-6 kratek) auto start, dziaĹajÄ ce na przeĹÄ cznik ucieczka.
Ustawiamy grafikÄ na bandytÄ czy jakiegoĹ potwora i dajemy wiadomoĹÄ typu:
Bandyta:
To mĂłj most!
I po tej wiadomoĹci gĹĂłwny przeĹÄ cznik A=ON i tworzymy nowÄ stronÄ zdarzenia.
Startuje na przeĹÄ cznik A=ON jest na dotkniÄcie zdazenia, ruch na za bohaterem 2 razy szybiej, z najwyĹźszÄ czÄstotliwoĹciÄ .
Na tej stronie dodajemy wiadomoĹÄ typu:
Bandyta:
A masz!
I Game Over.
Teraz tworzymy zdarzenie beczki na przeĹÄ cznik ucieczka, naciĹcniÄcie przycisku.
W stronie zdarzenie tworzymy:
PokaĹź animacjÄ walki: Miecz
zmienna: Beczka 1 +1.
Nowa strona tego zdarzenia pusta na zmiennÄ beczka 1.
Kopiujemy beczkÄ wiele razy,
ale przy kaĹźdej robimy innÄ zmiennÄ .
To koniec tego tutoriala. Mam nadziejÄ, Ĺźe byĹ przejrzysty.
Wszystkie problemy zgĹaszaÄ.
Ostatnio zmieniony przez Ayene Czw 19 Sie, 2010 11:03, w całości zmieniany 1 raz
NieskĹadnie, nawalone jedno na drugim, nieczytelne. SprawdĹş jak inni ukĹadajÄ tutoriale i popraw, bo wÄ tpiÄ, Ĺźeby wiele osĂłb ten zrozumiaĹo.
________________________ Embrace your dreams... And... whatever happens... protect your honor...
Interesuje CiÄ moja gra ? Dowiedz siÄ wiÄcej TUTAJ lub na FORUM GRY
Nie tylko ty nie rozumiesz. MoĹźe jak da demo to coĹ moĹźemy zrozumieÄ.
Pzdr.
________________________ ...Amelanduil & FireBlade words will be remembered... ...Amelanduil & FireBlade acts will be remembered... ...Amelanduil & FireBlade never gonna die...
A ja nie rozumiem po jaki **** tworzyÄ przy beczkach zmienne jeĹli rĂłwnie dobrze moĹźna wykorzystaÄ gĹĂłwne przeĹÄ czniki. Po prostu czyste zaĹmiecanie. JeĹli ktoĹ chce mieÄ np 100 beczek to tym sposobem dodaje sobie 100 niepotrzebnych zmiennych.
Hmmmm...
Ja teĹź nie do koĹca zrozumiaĹem ale jeden post mnie oĹwieciĹ:) dobry sposĂłb.
________________________ LubiÄ tu WSZYSTKICH!!!!!
OprĂłcz zĹych moderatorĂłw dajÄ cych bany za nic :)
szkoĹy.
-------------------------------------------------------
UkoĹczenie gry:0%
I siÄ wszystko znowu zepsuĹo...co za...
==============================
A co do obrazka bĹÄdy celowe...naprawdÄ...
A ktĂłry to post
Aha jest ktoĹ zainteresowany tutorialem o Ĺcinaniu drzew i prostych questach?
________________________ Aktualnie:
-RobiÄ grÄ w RPG Makerze VX (nie wiadomo czy ukoĹczÄ )
-Zastanawiam siÄ, czy coĹ takiego jak graczka istnieje i jeĹli tak to czemu do %*&&^$^% nÄdzy Ĺźadnej nie znam
Tu chodzi o ciastka ktĂłre sÄ pieczone w piekarni za mostem!
I wychodzi bandyta, i wie Ĺźe jest wolniejszy od bohatera, no bo w koĹcu bohater moĹźe uĹźyÄ Shift'a wiÄc stara siÄ go zĹapaÄ, ale na drodze bohatera pojawiajÄ siÄ ni stÄ d ni zowÄ d beczki ktĂłre moĹźe albo wyminÄ Ä, albo zniszczyÄ.
To caĹa filozofia ^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum