Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl

Administracja Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Nhadala
Sob 15 Wrz, 2012 00:02
Co byście chcieli w nowym RPG makerze?
Autor Wiadomość
Manioczekable 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sob 02 Paź, 2010 21:41
Co byście chcieli w nowym RPG makerze?
Powinna się tu wywiązać ciekawa dyskusja ;).

Osobiście wymagałbym bardziej profesjonalnego podejścia do tworzenia gier w nowym RPG makerze (o ile się takowy ukarze). Już sam filmik prezentacyjny mówi sam za siebie. RPG makerze mamy wiele rzeczy z góry narzuconych i jesteśmy prowadzeni za rączkę tworząc gry. Szczególnie w VXie. Zamiast skopiować system tilesetów z XP (który był fajny) wprowadzili grube ograniczenia.

Fajnie by było gdyby np. Zrezygnowano z tych krateczek na mapie i pozwolono twórcy oznaczyć miejsca, które mają prześwitywać za pomocą choćby linii. Odpowiadałoby mi coś takiego, że na plan nakłada się od razu gotową mapkę i tylko ustala się prześwitywania itd. Dodatkowo fajnym patentem byłby podgląd całych grafik zdarzeń (a nie miniaturek w krateczkach) od razu w menu tworzenia mapy i możliwość przestawiania ich położenia przeciągając dane zdarzenie myszką po planie. Pomogłoby to w ustawianiu "upiększaczy" mapek np. animowanej tęczy.

Na razie kończę, żeby post nie wyszedł na całą stronę, bo mogę dostać banana.
Darmowy trial "fałiksa" się skończył, bo - nie wiedzieć czemu - cofanie czasu komputerowego już nie wydłuża czasu trwania darmowej licencji... Piracka wersja ssie, antywir wykrywa mi w niej trojana... coś nie ufam reptilowi. Zażywam kursiki z Javy =]

Rave 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 10:00
Ja co do zdarzeń to oczekiwałbym możliwości ustawienia sobie prostokąta kolizji, tzn. żeby kolizja nie odbywała się tylko na środkowym kwadracie 32x32. Są na to specjalne skrypty, ale raz że ciężko się konfiguruje je a 2 że nie zawsze działają jak trzeba. Można by też całkowicie zrezygnować tile'ów, tzn. tilesety byłyby takie jak w XP, ale można by ustawiać obiekty w dowolny sposób (+jakiś klawisz do przyciągania do siatki). Oczywiście w tilesecie można byłoby wybrać np. drzewo i przeciągać je jak jeden obiekt. Fajnie byłoby też jak by była niegraniczona/niewyobrażalnie wielka liczba warstw. Widziałbym też znaczące usprawnienia w dziedzinie szybkości gier.

Np. klasy Interpreter z XP (nie wiem jak jest w VX) są jedną wielką pomyłką. Ruby (język na którym bazuje RGSS) jest językiem interpretowanym, podobnie jak zdarzenia. Problem jest tego typu, że języki interpretowane są wolniejsze od języków kompilowalnych (c++,pascal), a RM próbuje interpretować zdarzenia tłumacząc je na komendy Ruby i dopiero je wykonywać. Nie muszę wspominać jaki to ma wpływ na wydajność. Dalej idąc - interpretowanie pustych zdarzeń (nawet jak są ustawione na równoległe) też jest pomyłką. RM powinien działać tak "Aha, zdarzenie jest puste, więc jak następnym razem zobaczę odwołanie do niego, to nic nie zrobię, bo to nie ma sensu".

No i linuksowy port by się przydał (jest jakieś RPGds stworzone przez niezależną grupę, no ale jego jakość jest hm... trochę nie tego).

Manioczekable 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pon 04 Paź, 2010 19:01
Może nie nieskończenie nieskończona liczba warstw, ale po prostu możliwość przełączania się między postawionymi na planszy obiektami i zmienianiem ich położenia (np. przesuń za obiekt... /przesuń do tyłu/ przesuń za wszystkie obiekty) tak jak w Microsoft Office czy Open Office. Do tego też luźne ustawianie zdarzeń i ich obszaru zdarzenia/kolizyjnych zdarzenia za pomocą kresek (tak jak i też w przypadku obiektów na planszy - 1 post). Do tego powiększone minimalne rozmiary charów, titlów itp. co się przełoży na lepszą jakość w trybie gry pełnoekranowej, a do trybu gry w okienku obraz byłby zmniejszany. No i wbudowany porządny skrypt na anty - laga od EB ;). I masz rację rave - zdarzenia jako odsyłacze do skryptów to by było coś!
Darmowy trial "fałiksa" się skończył, bo - nie wiedzieć czemu - cofanie czasu komputerowego już nie wydłuża czasu trwania darmowej licencji... Piracka wersja ssie, antywir wykrywa mi w niej trojana... coś nie ufam reptilowi. Zażywam kursiki z Javy =]

PaKiTos 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Ranga RM:
2 gry

Wysłany: Wto 05 Paź, 2010 13:24
1.Wielkie RTP, tak jak w RM2000 po zainstalowaniu patcha...
2.Kilka CBSów i CBSów do wyboru ( ale można własny napisac... )
3.Możliwość zrobienia platformówki i strategii...
więcej nie mam w tym momencie ;-)

Fakty:
1.Widzisz mój podpis
2.Jesteś w internecie
3.Czytasz
4.Siedzisz przy komputerze
5.Jesteś na UltimaForum
6.Twój nick to Gość

kiedys tu bylo fajniej... coz gospoda rma forever
chwala tym ktorzy nadal robia w 2k

HellKiller 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Wto 05 Paź, 2010 14:07
@up
Dużo by Ci to dało

Tak szczerze, wszystko powinno być jak w XP + lekkie drobiazgi:
-więcej zasobów, głównie elementów w tilesecie
-poprawa wydajności silnika
-zmiana rozdzielczości 320*240, 640*480 lub 800*600
i to wszystko, więcej nic nie jest potrzebne.

Niektórzy powiedzą więcej warstw ! No chyba was porąbało ! 3 warstwy + zdarzenia i cuda można robić, tylko niektórzy nie potrafią ani w połowie wykorzystać podstaw RPG Makera. Nie łudźmy się ,ale większość osób wstawi pomysły takie, żeby najlepiej od razu się gra robiła a my co najwyżej pozmieniamy teksty w zdarzeniach.

A co ja się będę produkował jak i tak nic to nie da ...

FireBlade 

Preferowany:
RPG Maker VX

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto 05 Paź, 2010 14:21
Dla mnie nowy rm nazywał by się VP
- możliwość dodania za 1 przyciskiem Faceseta (VX)
- więcej Tiles (XP)
- można używać wszystkich na 1 mapie a nie jak w XP wybierasz 1 tiles(VX)
- Miałby trochę przedłużone char sety z rm vx(VX)
- rozmiar byłby w HD (1208x1002 czy jakoś tak) a ekran zminimalizowany miałby 640x480(..)
- od początku byłby system walki określony ale tak ... nom ... inny !(2K3)
- było by najłatwiej w nim robić skrypty np. na ruby 1.2 albo 1.0
- nie było by warstw dla map tylko same by się dopasowywały(VX)
- postacie z RTP były by bardziej oryginalne i bardziej ostre niż w VX/XP !(..)
- Byłby łatwiejszy system tworzenia map i bardziej realniejszy bo jak robię wielki budynek i wokół niego drzewa to u mnie drzewo ( w domu ) sięga do okna ( 4 piętro) a w VX'ie do 1 .. krzaczki ? XD (..)
- Nie trzeba by było podmieniać plików tylko jakoś prościej może z DataBase je przenosić(VX)

to jak na razie wszystko : D

"Oklaski są z łaski a brawa to wielka sprawa"

"Akcpetuję tylko wodę, mountain dew i coca colę zero..."

DeviantArt : http://divinekataroshie.deviantart.com/

Manioczekable 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 06 Paź, 2010 14:35
Nowy RPG maker generalnie powinien być jak Unity, tylko, że z gotowym silnikiem do gier 2D. Nazywałby się "7" ;D

cj2 

Preferowany:
RPG Maker VXAce

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 11:44
http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=3466

Gepardis 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 16:10
Najlepsze byłoby połączenie grafiki XP i przystępności VX. Oprócz tego większa ilość warstw przy robieniu map.

wiktor859 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 12:07
albo na przykład wybór systemu walki ^^

Rave 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 14:41
Wybór systemu walki jest w 2k3. można 3 systemy wybrać chociaż nie ma tego z 2k.

szaman 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Wysłany: Sro 17 Lis, 2010 21:56
:faja: Ja o tym myślę co myślę ale wymyślić nie mogę ( Sory za błąd stylistyczny ale specjalnie)
:arrow:
:guns1: Lecz fajnie by było gdyby new Maker mógł mieć opcję tworzenia gier 2d i 3d bo klasyka nie jest zła... :killer:
Ale ciekawe byłyby możliwości wszelakiej językowności oraz zerowej płatności w przeciwności do RPG Makera Vx i Xp. :cisza:
Cool byłoby gdyby było takrze możliwe stworzenia na nim MOMRPG-a.
(wiem ,że na vx też MOŻNA)

Poster27 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 07:09
Dla mnie to łatwiejszy edytor skryptów, bo ruby to dla mnie czarna magia ;P. Kilka systemów walki oraz dużo do kombinowania. Więcej tilesetów i nie mówię tu o tych z XP'ka, gdyż na 1 lokacjii nie można zrobić kilku terenów (zima, pustynia, miasto itp.).

Rave 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 13:26
Poszukajcie sobie czegoś co się RPGds nazywa. Cholernie trudny, ale ciekawe rzeczy można z tym zrobić. I najfajniejsze - możliwości większe od xp, szybkość działania 2k3, nielimitowane tilesety (jeden może mieć 256x256 lub 512x512, ale na 1 mapie możesz wszystkich używać) i warstwy.

Fajny, tylko jak mówiłem trudny.

//edit: Link

Marvel1795 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 21:58
Ja tylko bym chciał jednej rzeczy...
Aby kolejna część prezentowała się w trójwymiarowej wersji.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi