Zamknięty przez: Nhadala Sob 15 Wrz, 2012 00:01 |
Da się zrobić online? |
| Autor |
Wiadomość |
tracersgta

Preferowany:

Pomógł: 45 razy Dołączył: 10 Sty 2011 Posty: 612 Skąd: mam wiedzieć?
|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 07:34
|
|
|
|
Można też postawić serwer na No-IP i ci kompa nie będzie cieło ... |
________________________ I'm a tiger! I roar. I hunt, I climb, I eat, I wash, I sleep!
Gość, jeżeli pomogłem daj "Pomógł"
 |
|
|
|
Rave

Preferowany:

Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Kwi 2010 Posty: 348 Skąd: /dev/null
|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 12:06
|
|
|
|
| tracers, ty nie wiesz o czym piszesz. No-Ip załatwia tylko sprawę zmiennego IP (jak się IP zmieni to wysyła do głównego serwera informację o aktualnym ip). To jest ten DynDNS o którym wcześniej wspomniałem, tylko inaczej nazwany. |
________________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
Używasz Windowsa 8? Jesteś łosiem.
Gość is the most intelligent person in the world. |
|
|
|
HerosNiebios20

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 12:18
|
|
|
Temat
|
| Temat zmienil sie w klotnie |
________________________ Siemka
 |
|
|
|
Shlizer

Preferowany:

Pomógł: 11 razy Dołączył: 02 Sty 2011 Posty: 138 Skąd: /var/tmp
|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 12:20
|
|
|
|
| Rave napisał/a: | | Shlizer, źle zrozumiałeś. Karta graficzna nie jest potrzebna... NA SERWERZE! | Aj, aj, aj.. sorry, chyba faktycznie źle zrozumiałem, my bad..
W takim wypadku nie jest potrzebna wcale (tak samo jak nie jest potrzebny monitor, klawiatura i mysz) - przecież kompem można sterować zdalnie, a powłoka graficzna tylko by zżerała niepotrzebnie pamięć.. tylko po grzyba tak się męczyć.. =p
Serwer nie musi być mocnym kompem i może mieć uruchomione w tle inne programy, ale rozumiem, że chodziło Ci o serwer do gry MMO dla więcej niż 2 osób - wtedy i owszem. =p
| Cytat: | | Nawet trybu graficznego nie musi mieć, o ile oprogramowanie serwerowe na to pozwala (w win działa jako usługa, w linuksie jako demon). | Stawianie serwera na Windzie to trochę marny pomysł.. zresztą licencja na windowsy serwerowe to nie błaha sprawa, a zwykłe XPki, Visty itd. nie są najlepszym rozwiązaniem.. nawet jak się tego %$# eksplorera wyłączy już.
| Cytat: | | Czyli jak masz komp, dajmy na to 4GB ram, procek Intel Core2Quad Q9450 (przy serwerach te 2 parametry - procek i ram są najważniejsze) | Ha! A może idźmy dalej i zamontujmy mu dysk SSD.. wtedy to dopiero będzie petarda =D |
________________________ Aversum Framework Demo
Aktualnie pracuję nad NSO =p |
|
|
|
HerosNiebios20

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 12:29
|
|
|
|
| Powie mi ktoś jak zrobili że np. Margonem jest online? |
 |
|
|
|
Shlizer

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 12:33
|
|
|
|
Zaprogramowali to.
Nie napiszę jak, bo nie wiem dokładnie, a tłumaczyć programowanie tak zaawansowanych rzeczy komuś, kto nie wie nawet co to wskaźnik albo metoda mija się z celem =/ sorry.. |
|
|
|
HerosNiebios20

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 12:39
|
|
|
|
Dzięki za podkreślenie że jestem zielony
Jak myślicie dużo jest gier online zrobionych w RPG Maker? |
 |
|
|
|
Rave

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 13:39
|
|
|
|
HerosNiebios, Margonema zrobili w PHP i AJAX-ie (chyba Flash też jest do czegoś używany po za reklamami, ale tu pewności nie mam).
@Shlizer: Zacznę od końca. Dyski SSD są dobre, ale tylko jak chcesz przechowywać wiele małych plików. Nie jestem na bieżąco, ale wiem, że starsze dyski SSD miały to do siebie, że były wolne jeśli w grę wchodziły duże pliki >100MB. Nawet od zwykłego dysku. Co do stawiania serwa na windzie to się zgodzę. Jednakże ja tu mówię w kontekście RM i skryptu NetPlay+. Nie wiem czy istnieje wersja serwera dla tego skryptu działająca na unixach, więc dla bezpieczeństwa poradziłem windowsa. A 7 po wy********niu Aero i skillowaniu explorera jest dość dobrym rozwiązaniem na serwer home-made. |
________________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
|
|
|
Shlizer

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 14:34
|
|
|
|
| Rave napisał/a: | | HerosNiebios, Margonema zrobili w PHP i AJAX-ie (chyba Flash też jest do czegoś używany po za reklamami, ale tu pewności nie mam). | Równie dobrze mógł być napisany w Cpp, czy Ruby i podłączony przez CGI.. co prawda pierwszym moim strzałem był aplet javy, ale chyba chybiłem =p
| Cytat: | | @Shlizer: Zacznę od końca. Dyski SSD są dobre, ale tylko jak chcesz przechowywać wiele małych plików. Nie jestem na bieżąco, ale wiem, że starsze dyski SSD miały to do siebie, że były wolne jeśli w grę wchodziły duże pliki >100MB. | To zależy od samego dysku, ale generalnie tak - przecież wciąż jest to dysk typu flash. Mimo to SSD miażdżą zwykłe dyski pod względem szybkości dostępu do mniejszych plików, są mniej zawodne i pewniejsze, a co za tym idzie - idealne do dysków systemowych (gdzie plików, które mają ponad 100MB jest mniej więcej tyle, ile masz palców - i to nie są pliki często używane).
| Cytat: | | Co do stawiania serwa na windzie to się zgodzę. Jednakże ja tu mówię w kontekście RM i skryptu NetPlay+. | Wydaje mi się, że jak ktoś ogarnie coś takiego jak pisanie MMO to napisanie serwera na unixie będzie niewiele trudniejsze od pierdnięcia =p |
|
|
|
HerosNiebios20

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 15:22
|
|
|
Chcieli byscie
|
| Chcieli byscie miec grę tak sławną jak margonem online? |
 |
|
|
|
Shlizer

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 15:24
|
|
|
|
| Dziwne pytanie.. powinno być raczej 'kiedy będziecie mieć?' =p |
|
|
|
HerosNiebios20

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 15:25
|
|
|
|
jeszcze zależy czy gra się spodoba jeśli tak to droga do sławy będzie łatwa moja gra raczej się nie wzbije za wysoko a wy jak sądzicie o swoich |
 |
|
|
|
kamillo112

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 16:25
|
|
|
|
| Dziwnie a zarazem głupie pytania zadajesz bo jeszcze nigdy nie słyszałem żeby gry stworzone w Make'że zyskała jakąś większą popularność niż na forach związanym z tym programem. |
| Ostatnio zmieniony przez kamillo112 Nie 06 Lut, 2011 16:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
HerosNiebios20

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 06 Lut, 2011 16:27
|
|
|
|
| kamillo112 wiesz ze masz racje? |
 |
|
|
|
Rave

Preferowany:

|
Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 01:32
|
|
|
|
| kamillo112 napisał/a: | | Dziwnie a zarazem głupie pytania zadajesz bo jeszcze nigdy nie słyszałem żeby gry stworzone w Make'że zyskała jakąś większą popularność niż na forach związanym z tym programem. |
Po pierwsze w Makerze, nie w Make'że, po drugie poszukaj sobie gry Magiczni Wojownicy. Na stronach o RM, mimo że w XP robione ciężko znaleźć, jednakże na innych... |
|
|
|
|
|