Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl

Administracja Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Nhadala
Sob 15 Wrz, 2012 00:06
RMOWA SOLIDARNOŚĆ - APEL DO POLSKIEJ SCENY RPGMAKERA
Autor Wiadomość
RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 13:32
Ale się pocieszacie. To nie na miejscu.
Piszecie o jakiś 40 latkach mających mentalnośc dziecka.
Piszecie o jakiś pisarzach nastoletnich co zyskali sławę.
Nie rozumiecie jednego, że gra w rm to skomplikowana rzecz i nie wystarczy umieć udawać poważną osobę przez wyuczenie się tego od przebywania np: z matką, która jest nauczycielką j.polskiego , albo umieć pisać opowiadania :lol: Prędzej taki 40 latek zachowujący się jak dziecko zrobi rozbudowanego rpga, bo ma dużo doświadczenia w życiu.

Wygadany dzieciak nadal jest dzieciakiem tylko wygadanym, który umie odpowiedzieć na pyskówki i się zachować, ale to nie jest żadna lol podstawa, która mu pozwala robić gry bo gry to nie odpowiedzi na pyskówki i ładne zachowywanie się jak na dziecko przystało doprowadza do powstawania dobrych gier :lol: W grach trzeba wykazać się doświadczeniem we wszystkim i wyobraźnią to dlatego dopiero osoby, które mają ponad 20, a najlepiej blisko 30 lat robią bardzo dobre gry w rm. I nie piszcie co mogło by być, ale nie jest. Co było i nie jest nie pisze się w rejestr. Od 2004 pobierałem gry na makera z neta i wszystkie gry robione przez dzieciaki były marne. To już jest regułą w rpgmakerze, że dzieciaki tworzą papkę i wymagają papki, a szczególnie kiepsko jest pod tym względem u nas, bo u nas to właśnie dzieciaki próbujące przenosić wiedźminy itp. do makera zabiły zainteresowanie grami tworzonymi w tym programie, bo tworzą no niedelikatnie pisząc gnój i jest ich za dużo w stosunku do osób, które są zdolne zrobić coś przemyślanego. Każdy się już zdążył przyzwyczaić przez ostatnie 2 latka, że szukanie w grach rmowych przypomina grzebanie w gnoju :P

Za prosto wszystko rozgraniczacie. Wygadany dzieciak może być wygadany jeśli np: jego matka jest nauczycielką j. polskiego, ale z kolei syn twórcy gier nadal jest dzieciakiem i w grach rozchodzi się o ogromne doświadczenie i to że ma ojca zajmującego się tworzeniem gier nic nie zmienia, bo nadal dzieciak nie ma doświadczenia W ŻYCIU, bo w RPGACH chodzi właśnie o doświadczenie w życiu, wiedzę i wyobraźnię. W rpgmakerze może robić je każdy (!!!) kto ma wyobraźnie i doświadczenie (!) Nie musi być zawodowym twórcą gier. Tak trudno to zrozumieć ? Gry dzieciaków są i będą kiepskie i nic tego nie zmieni, bo to nadal są dzieciaki nie mające doświadczenia. Nieważne ile bajek do tego dopiszecie stan rzeczy się nie zmienił i nie zmieni. Najważniejsze myślicie, ze te osoby, które robiły rmowe hity szkoliły się latami w rpgmakerze ? :lol2: :lol2: :lol2:
RPGMAKER to proste intuicyjne narzędzie. Nauczenie się go to kwestia dni na potrzeby wcześniej ustalonych pomysłów na gry i jazda. Czy dzieciaki nie rozumieją, że one nie uczą się rpgmakera z każdym rokiem z nim spędzonym - Wy się uczycie w szkole ortografii, poprawnego wypowiadania się. Wy się nie uczycie rpgmakera lol

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 13:45
Jestem tylko ciekaw czy sam masz 20-30 lat i czy sam robisz naprawdę dobre gry w RM.

Jakby nie było (a napiszę to w skrócie), to czasem właśnie ja jestem o wiele lepszy we wsparciu człowieka, niż jakakolwiek inna osoba.

Poza tym, pisząc o "wygadanych dzieciach", to ja mogę takie o to dziecię uznać za Ciebie, ponieważ sam nie wiem, jak dobre gry tworzysz w RM.

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 13:49
JA nie tworzę gier w rmie tylko w nie gram od 2004 roku jak mało kto.
Radzę się zastanowić jak przyciągnąć więcej starych wyjadaczy do sceny makera, bo póki co widzicie co się ze sceny makera zrobiło. Mamy za dużo osób, które chcą robić gry, a nie potrafią i wymagają zarazem od makera rzeczy, których wymagał by nie ukrywajmy tępy wzrokowiec od fpsa, a z kolei osoby, które się do makerowania nadają nie widzą sensu przebywania na takiej scenie. Niezły absurd nie ?

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 13:54
Moim zdaniem (jak to ja) nie ma tematu... Sam krytykujesz "wygadane dzieci", a sam nie robisz żadnych gier...
Pomyślmy... Pewnie nawet nie wiesz jak to jest robić jakąkolwiek grę w RM, a więc jak jakąś już zrobisz, to dopiero wtedy z Tobą podyskutuję... Ok? ;-)

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 13:56
A po co ja mam robić grę w RMie skoro jestem krytkiem rmowym, a nie twórcą gier.
Ja smakuję się w makerówkach i przez lata doświadczenia umiem dostrzec, które gry są dobre a które to lanie wody. Nie potrzebuję do tego robić gier.

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:00
A jednak przydałoby się, może Ty jeden dałbyś przykład dzisiejszym "wygadanym dzieciom"...

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:02
One już przykłady dostały w dziesiątkach klasycznych makerówek, ale są na takie gry za głupie i grają w nowe gry komercyjne, które nieudolnie próbują przenosić do makera jakby nie mogły zrozumieć po a maker służy do gier 2-d b gry w tym programie są dla indiegamerów, a nie fanów nowych gier komercyjnych c są za młodzi na robienie gier. Co ma piernik do wiatraka ?

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:04
Więc możesz też zrobić gry na ich poziomie.

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:07
Ale ja nie będę robił na takiej scenie gier, bo nie ma dla kogo. Obecna scena wymaga głupot od gier, a ja na to jestem za ambitny i nie widzę sensu.

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:09
No to w takim razie (jeśli mogę), dziękuję w imieniu wszystkich użytkowników UF za to, iż gry, które byś zrobił nie byłyby na naszym poziomie, albo powinniśmy pogratulować za taki talent...

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:10
Zacznijcie od podziękowania tym, którzy stworzyli masę klasyków, ale to ironia bo wy takich gier kijem nie tykacie, a mowa żeby były dla was wzorem i ideałem gier w rm...
Mówienie, że mi dziękujesz jest w takim razie kłamstwem. Nie lubię jak ktoś kłamie.

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:16
Nie będę tracił więcej czasu na tłumaczenie o co mi chodzi, ale zostań przy swojej błędnej teorii. ;->

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:24
Przecież wiem o co ci chodzi, żebym zrobił najlepszą grę dla dzieci w rmie, ale dla mnie to czego oczekuje obecna scena rma od gier to głupoty. Wszystko jest jasne i nie ma żadnych niedomówień.

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:26
No to w takim razie przenieś do RM Wiedźmina, WOW'a, Tibię i zadowolisz wszystkich. ;->

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 14:29
Pomyliliście w ogóle programy haha.

Strategie czasu rzeczywistego z setkami jednostek do programu do robienia jrpg-2d na poziomie gier z lat 90 większej głupoty nie słyszałem.
Wiedźmin 3-d crpg zręcznościowe do programu do robienia jrpgów 2-d następny fail. Haha

to jakby w shmupmakerze 2-d próbować zrobić FPS. Tyle to ma sensu :lol:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi