Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl

Administracja Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
rmxp vs. rmvx
Autor Wiadomość
Rave 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 00:20
A czemuż to 95?

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 01:28
Moim zdaniem pokolenie XP było zawsze najlepsze, czy to Windows, czy to Maker, czy też inne coś.

RMSmak 

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 11:30
Malian napisał/a:
Moim zdaniem pokolenie XP było zawsze najlepsze, czy to Windows, czy to Maker, czy też inne coś.

Program może i dobry, ale użytkownicy którzy do niego lgną, nie mają pojęcia o robieniu gier. W większości wypadków opinia ogólnie o programie jak i grach w nim tworzonych jest żałosna, PROGRAM JEST ofiarą kpin. Jakby się grupa mądrych ludzi za to wzięła to może by zaczęły wychodzić w Polsce jakieś gry na makera XP, które by jakoś obroniły ten program, ale jest na odwrót i program i jego użytkownicy są obiektem żartów. Powstaje dużo syfu tworzonego przez dzieciaki i ludzie się śmieją potem z gier tworzonych w tym programie jak i użytkowników programu dlatego sam program jest obiektem kpin... Nie ma się co dziwić jak za program do jrpgów zabierają się dzieci, które nagrały się w Gotiki i chcą w nim robić największe hity 3-d crpg w nowoczesnej grafice wymagającej super kart graficznych...Sam pomysł z założenia no jest przygłupi, bo to program przede wszystkim do jrpgów takich jakie są na przykład na snesa...

CrasheR 

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 11:47
RMSmak, Ja mam 15 lat, grałem w takie jRPG jak FF (I,II,III,IV,V,VI,VII,VIII,IX,XII),
Breath of Fire (II,III), Chrono Trigger, Crono Cross, Kingdom Hearts (I,II), Legend Of Dragoon(oczywiście, to tylko kilka). Nie wszystkie "Dzieciaki" nagrały się w Gotiki i tworzą badziewia, dlatego proszę Cię nie mów tak o wszystkich osobach z młodszych roczników. To, że mamy mało lat nie znaczy, że mamy w głowie Biebera, czy Disney Chanell. Też potrafimy tworzyć np. Christopher Paolini napisał "Eragona" w wieku 15 lat.

RMSmak 

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 12:52
CrasheR napisał/a:
RMSmak, Ja mam 15 lat, grałem w takie jRPG jak FF (I,II,III,IV,V,VI,VII,VIII,IX,XII),
Breath of Fire (II,III), Chrono Trigger, Crono Cross, Kingdom Hearts (I,II), Legend Of Dragoon(oczywiście, to tylko kilka). Nie wszystkie "Dzieciaki" nagrały się w Gotiki i tworzą badziewia, dlatego proszę Cię nie mów tak o wszystkich osobach z młodszych roczników. To, że mamy mało lat nie znaczy, że mamy w głowie Biebera, czy Disney Chanell. Też potrafimy tworzyć np. Christopher Paolini napisał "Eragona" w wieku 15 lat.

To, że je liznąłeś nie znaczy, że przeszedłeś i naprawdę czegoś się z nich nauczyłeś.
Już druga osoba podaje dla obrony Eragon, ale nikt nie podaje gier w RMXP, bo takich nie ma.
;->

CrasheR 

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 12:58
Nie liznąłem. Z wymienionych powyżej nie przeszedłem tylko 3 pierwszych fajnali(ponieważ one prawie nie mają fabuły) Dlaczego nie podałem gry RM? Zgodzę się z tobą, ze nie ma idealnej gry na RM, ale to nie dlatego, że na Rm'ie tworzą w większości "dzieciaki", to dlatego, że ludzie w naszych czasach nie mają tego czegoś, teraz liczy się tylko grafika i pieniądz. Nawet dorośli nie potrafią wymyślić dobrej gry, ponieważ nie mają do tego cierpliwości, dlatego powstało to forum, (tak mi się wydaje, przynajmniej ja tak myślę) aby pomagać młodym makerowiczom, którzy chcą w przyszłości stworzyć coś dobrego. Nie można od razu skreślać innych.

RMSmak napisał/a:

Już druga osoba podaje dla obrony Eragon, ale nikt nie podaje gier w RMXP, bo takich nie ma.
;->

Wiesz ja grałem w trochę gier stworzonych w RM i mogę powiedzieć, że udane są tylko te, które zostały stworzone przez ludzi z pasją. Ludzi, którzy kochają to co robią:P Wiadomo, że od razu nie zrobi się gry godnej FF VII, w której będzie: humor, łzy, dynamika, agresja(Barret). Jak to powiedział jeden z członków Square Enix "Gdybyśmy skończyli FF VII w w określonym czasie. Stworzyli byśmy nową religię." Pozwól nam się rozwijać, a być może to my stworzymy nową "religię".

Ostatnio zmieniony przez CrasheR Pon 13 Cze, 2011 13:36, w całości zmieniany 2 razy  

RMSmak 

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 13:33
Jedyna dobra gra w rmxp jaką widziałem.

http://rpgmaker.net/games/1378/

Z pasją w polskim makerze jeśli chodzi o osobę mającą naście lat powstała Czasoprzestrzeń. Szczególnie dobrze wyszła trzecia część, ale to nie powstało w rmxp, ale w makerze 2000.

CrasheR 

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 13:40
Tu nie chodzi o RM'a tylko o twój stosunek do ludzi, którzy urodzili się w latach 94-03.
Z tego co mówisz, dla Ciebie jesteśmy zwykłymi dzieciakami, którzy powinni zostawić bawienie się w tworzenie gier dużym chłopcom takim jak ty. Skoro tak myślisz, to po co się tu zarejestrowałeś? Tutaj większość to (Jak nas nazwałeś) "dzieciaki", które nagrały się w Gotiki.

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 14:06
RMSmak, mam wrażenie, że nawet już sam nie wiesz o czym piszesz...
Denerwujesz mnie określając mnie i innych "dzieciaków" do ogółu...

PS. CrasheR, przynajmniej dowiedziałem się ile masz lat. ^^

RMSmak 

Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 14:17
Czemu tu siedzę, bo bardzo lubię rpgmaker. Mam swoje zdanie. Wiem o czym piszę. Tematu już nie kontynuuję.

Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Nie 19 Cze, 2011 03:27
Ja myślę, że chodziło nie o dzieciaków w sensie wieku, a o rozmaite ne0kidy, trolle i resztę tego tałatajstwa. Ale BTT:

Osobiście wolę VX. Dlaczego? Może dlatego, że jest łatwiejszy. W XP są warstwy, przełączanie tilesetów, mnóstwo opcji zdarzeń, bazy danych... A VX? Chcę drzwi? PPM i mam drzwi! Chcę drzewko? KLIK i mam drzewko, nie muszę ustawiać korony w innej warstwie, pnia w innej, a w jeszcze innej cienia...
Mówicie o możliwościach graficznych XP, jakoby były lepsze od VX, bo więcej tiles, etc.. Ja wam powiem, że na standardowej ilości tilesetów można zrobić cuda wianki, naprawdę! Bagna, miasto, las, pustynia, podziemia, wszystko! Trzeba tylko mieć odpowiednie zasoby :-)
Za co jeszcze lubię VX? Za to, że wymaga kombinowania. A tak! Bo do XP dodam sobie 50 tilesetów i mam wszystko. A w VX muszę kombinować, które elementy są mi potrzebne, które nie. Muszę odpalać GIMP-a i robić własne sklejki, potem szarpać się z ustawieniem kratek, bo okazuje się, że drogę przyciąga mi do trawy, bo jest położona na złej kratce. I dawaj, przerabiać całość!
VX jest szybszy. Można zrobić więcej w krótszym czasie. Randomowe mapki robi się po kilka minut i można uzyskać tak cały las dodając wrogów metodą Św. Copypasty. Więcej czasu spędzić można na mieście dodając każde okno jako event, zmieniające grafikę zależnie od pory dnia, etc.
Właśnie! Okna w domach jako eventy i gra nie muli, czyż to nie wspaniałe? Nie chciałbym iść przez miasto wykonane przeze mnie, jeśli byłoby w XP...
Ponadto RGSS2, łatwiejszy, bardziej zrozumiały, skrypty są efektowniejsze i efektywniejsze, lepsze. Można dzięki nim zrobić wszystko, widziałem nawet skrypt na emulator iPhone'a w grze! Dzięki skryptom można nawet stworzyć grę izometryczną, uwierzycie?

No, to tyle ode mnie. Jest wpół do czwartej, idę spać... :papa:

HerosNiebios20 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 11:42
Który rpg maker lepszy?
Którego Rpg Makera wy wolicie ME,XP,VX?

Feniks 

Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
2 gry

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 11:45
był taki temat :P http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=4168
:aww: wolę XP.

PaKiTos 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Ranga RM:
2 gry

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 12:19
Jednak Xp, bo gry można sprzedawać i łatwiej robić gry nie wymagające rtp. Jeśli nie chcesz wydawać kasy to używaj ME. Ale najlepszy jest XP. ( poza tym 2x tańszy od VX :> )

Fakty:
1.Widzisz mój podpis
2.Jesteś w internecie
3.Czytasz
4.Siedzisz przy komputerze
5.Jesteś na UltimaForum
6.Twój nick to Gość

kiedys tu bylo fajniej... coz gospoda rma forever
chwala tym ktorzy nadal robia w 2k

Rave 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 17:12
Ja tam powiem na przekór i doradzę RM95 - nawet obsługa myszki tam jest w standardzie.

Odpowiedz do tematu