Zamknięty przez: SaE Sob 15 Wrz, 2012 19:34 |
Miksturka niewidzialnoĹci |
| Autor |
Wiadomość |
michallat

Preferowany:

|
Wysłany: Sro 01 Sie, 2012 12:26
|
|
|
Miksturka niewidzialnoĹci
|
Witam.
Mam problem z takÄ
miksturÄ
. Wszystko idzie dobrze, tylko kiedy chce, aby po np. 10 sekundach ona przestawaĹa dziaĹaÄ to wtedy nic siÄ nie dzieje. No, wiÄc mam pytanie.
Czy taka operacja jest moĹźliwa?
A jeĹźeli tak - to moĹźecie mi wstawiÄ ss, albo opis jak to zrobiÄ.
Z gĂłry dziÄkujÄ! :D |
|
|
|
Loki

Preferowany:

|
|
|
|
michallat

Preferowany:

|
Wysłany: Sro 01 Sie, 2012 13:59
|
|
|
|
| Kurde, mi coĹ nie wychodzi. robiÄ tak jak jest napisane tylko, Ĺźe ze stoperem, ale siÄ nie zmienia po tych 10 sekundach na widzialnego. |
|
|
|
sawik99

Preferowany:

|
Wysłany: Pią 03 Sie, 2012 14:11
|
|
|
|
| Ustal stoperem ile chcesz byÄ czasu niewidzialny, a później ustaw warunek gdy stoper ma mniej niĹź 00 min i przez ten warunek zrĂłb siÄ widzialny |
|
|
|
Loki

Preferowany:

|
Wysłany: Pią 03 Sie, 2012 15:26
|
|
|
|
TeĹź tak robiĹem i mi np. niedziaĹa...a szkoda bo teĹź by mi siÄ to przydaĹo |
|
|
|
Avara

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 15 Gru 2010 Posty: 331 Skąd: ĹĂłdĹş
|
Wysłany: Pią 03 Sie, 2012 17:16
|
|
|
|
PrzecieĹź da siÄ to zrobiÄ -.- W Bazie Danych w opcjach naszej miksturki niewidzialnoĹci ustawiamy "Common Event"/"Typowe zdarzenie" (<- o ile nie pomyliĹam siÄ w nazwie polskiej wersji ) zdarzenie o nazwie powiedzmy "Mikstura niewidzialnoĹci". Takie zdarzenie robimy w bazie danych w odpowiedniej przegrĂłdce. "Trigger" (to obok nazwy) ustawiamy na "None".
W tym zdarzeniu ustawiamy niewidzialnoĹÄ bohatera:
opcja "Set Move Route"/"Porusz zdarzeniem" (albo coĹ takiego - 2. zakĹadka) i ustawiamy "player", "Change opacity"/"ZmieĹ przezroczystoĹÄ"(czy jakoĹ tak ) -> np. 100.
Dodatkowo w tym zdarzeniu ustawiamy wybrany przez nas przeĹÄ
cznik na "ON".
Tworzymy kolejny "Common Event" np. "Mikstura niewidzialnoĹci 2", "Trigger" = "Parallel"/"RĂłwnolegĹe zdarzenie" zaleĹźne od wybranego przez nas wczeĹniej przeĹÄ
cznika.
W tym zdarzeniu ustawiamy wybranÄ
zmiennÄ
+1. Pod spodem ustawiamy warunek jeĹli zmienna jest rĂłwna x (x musi byÄ rĂłwne liczbie sekund * 60, czyli przy 10 sekundach to 600), to "Set Move Route" -> "player": "Change opacity" -> 255. W tym samym warunku ustawiamy zmienna = 0 i przeĹÄ
cznik = "OFF".
Powinno ĹmigaÄ
Edit 18:28 :
Albo proĹciej...
Wszystkie fragmenty nt. zmiennej zignorujcie. W pierwszym zdarzeniu dajemy "Control Timer"/"Stoper"(???) na 10 sekund, a warunek w drugim zdarzeniu musi byÄ "Timer" = 00:00 "or Less"/"lub mniej".
CaĹa reszta bez zmian. |
|
|
|
|
|