Prosta pomoc w modyfikacji zmiennej siĹy za pomocÄ skryptu
Jak mam status to chce Ĺźeby siĹe mi dzieliĹo przez 20 i mnoĹźyĹo przez 100 i dodawaĹo na koĹcu tej liczby znak %
PrĂłbowaĹem tak ale coĹ nie dziaĹa ><
Re: Prosta pomoc w modyfikacji zmiennej siĹy za pomocÄ skryp
Tekjumen napisał/a:
Jak mam status to chce Ĺźeby siĹe mi dzieliĹo przez 20 i mnoĹźyĹo przez 100 i dodawaĹo na koĹcu tej liczby znak %
Po pierwsze - nie mnoĹźy siÄ 'przez' tylko 'razy' =)
Po drugie znak % znaczy modulo, czyli resztÄ z dzielenia, a nie jej czÄĹÄ caĹkowitÄ (od tego jest '/').
No tak.. bo jakby nie patrzeÄ to dzielisz i mnoĹźysz funkcjÄ (metodÄ), ktĂłra rysuje, a nie liczbÄ.
Na przykĹadzie:
Kod:
print( (@actor.level / 20 * 100).to_s + "%")
dziaĹa poprawnie.. zatem musisz na bitmapie w odpowiednim miejscu (a wspĂłĹrzÄdne x i y masz podane) wyĹwietliÄ '(@actor.level / 20 * 100).to_s + "%"'
PS. Kod zamieszczaj w znaczniku code, a nie w screenie.
Edit: rozumiem, Ĺźe te procenty przemyĹlaĹeĹ? Jakby nie patrzeÄ to to, co chyba chcesz wyĹwietliÄ nie bÄdzie dziaĹaÄ jak chcesz.
x / 20 daje sumÄ caĹkowitÄ z dzielenia, czyli do 20 poziomu bÄdzie to 0 (0%), od 20 do 40 bÄdzie 1 (100%), 40-60 to 2 (200%) itd.
Ehh... mi nie chodzi o poziom tylko o statystyke siĹy bo w standardowym BS'ie jest tak Ĺźe kaĹźde 20pkt siĹy mnoĹźy siĹe ataku (tÄ ktĂłrÄ otrzymujemy z broni) czyli majÄ c ataku 15 a siĹy 100, to ta siĹa mnoĹźy nam jakby ten atak razy 5 (za kaĹźde 20pkt x2) i ja nie chce Ĺźeby mi wyĹwietlaĹo ile mam siĹy tylko odrazu razy ile ona mi mnoĹźy ten atak w procentach. Czyli zakĹadajÄ c Ĺźe mam 100 siĹy powinno siÄ tam wyĹwietliÄ 500%, czaisz juĹź o co mi chodzi? Ale dziÄki za pomoc ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum