1. Title
Jak zrobiÄ porzÄ dny Title? Wiele osĂłb ma z tym problemy i w efekcie zewszÄ d straszÄ nas grafiki z neta z dodanym w Paint'cie tekstem, lub mnĂłstwo tematĂłw "Zrupcie mi titla z takim goĹciem w kaptuĹźe i z aksem". Ja postaram siÄ jakoĹ temu zaradziÄ :)
Cytat:
Najpierw szukamy interesujÄ cej nas grafiki, ktĂłra posĹuĹźy nam za tĹo titla. Ja znalazĹem takie coĹ:
Wymiary to 1280Ă800, wiÄc naleĹźaĹoby nieco grafikÄ zmniejszyÄ. A oto jak to zrobiÄ:
Spoiler:
A potem wchodzimy w Obraz -> Dopasuj pĹĂłtno do warstw
Ale, jeden z wymiarĂłw jest za duĹźy, nieprawdaĹź? NastÄpny krok to przyciÄcie do odpowiadajÄ cych nam rozmiarĂłw. A robimy to tak:
Spoiler:
Rozmiary juĹź sÄ ok. Ale przydaĹoby siÄ tÄ grafikÄ nieco upiÄkszyÄ? Oto najprostszy sposĂłb:
Spoiler:
1. Duplikujemy warstwÄ (mamy wiÄc dwie :P )
2. GĂłrnÄ rozmywamy rozmyciem gaussa (Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa)
3. Zmieniamy tryb mieszania rozmytej warstwy na "Pokrywanie"
4. ĹÄ czymy obie warstwy w jednÄ
TytuĹ! Nasza gra ma TYTUĹ! Trzeba dodaÄ... TEKST!
Spoiler:
Tekst juĹź mamy. Ale nienajpiÄkniejszy, przyznacie? Teraz przedstawiÄ dwa sposoby na upiÄkszenie go :)
Pierwszy (taki tekst jak na obrazkach z tuta)
Spoiler:
1. Duplikujemy warstwÄ z tekstem
2. Zaznaczamy "blokuj kanaĹ alfa" na niĹźszej z nich
3. WypeĹniamy jÄ czarnym kolorem
4. Uzywamy rozmycia gaussa o wartoĹci 5
5. Duplikujemy warstwÄ cztery razy
6. Gotowe!
Drugi (efekt wypukĹoĹci)
Spoiler:
1. Krok 1 i 2 z poprzedniej metody
2. Tym razem jednak miast wypeĹniaÄ kolorem, wypeĹnimy gradientem! KsztaĹt ustawiamy na rozlany (kÄ t)
3. UĹźywamy rozmycia gaussa o wartoĹci 3
4. Na razie nic nie widaÄ. To dlatego, ze widok zasĹania nam gĂłrna, kolorowa warstwa. Zaznaczamy jÄ .
5. UĹźywamy Filtry -> Odwzorowania -> Mapowanie WypokĹoĹci:
Z listy "mapowanie wypukĹoĹci" wybieramy warstwÄ wypeĹnionÄ gradientem
SuwakĂłw w czerwonej ramce NIE TYKAÄ! resztÄ moĹźecie siÄ pobawiÄ :)
6. Gotowe!
Nic nie stoi na przeszkodzie, by najpierw zastosowaÄ drugÄ , a potem, na tak powstaĹym tekĹcie, pierwszÄ :)
BÄdÄ staraĹ siÄ dodawaÄ nowe poradniki co jakiĹ czas :)
"Na trolla pewne sÄ tylko dwie pewne metody, jedna samopowtarzalna i druga, wymagajÄ ca przeĹadowania rÄcznego."
Ostatnio zmieniony przez Angius Sob 25 Cze, 2011 22:57, w całości zmieniany 1 raz
Dobry poradnik, przyda mi siÄ do innych projektĂłw. MĂłgĹbyĹ zrobiÄ poradnik "jak poĹÄ czyÄ 2 tilesety o innych kolorach tĹa :P" aby cienie byĹy normalne...(da siÄ tak?)
2. Sklejka TilesetĂłw
Czasem siÄ zdarzy, Ĺźe chcemy coĹ swojego wrzuciÄ prawda? ZastÄ piÄ drzewko innym, albo samemu skomponowaÄ TileE, ewentualnie skopiowaÄ coĹ z RTP XP. Ale nie zawsze wychodzi prosto. I potem wstawiajÄ c drzewko, z boku mamy linijkÄ pikseli z kamienia, a sam kamieĹ jest uciÄty. IleĹź razy tak bywaĹo! Jednak ja dziĹ zaprezentujÄ wam prosty sposĂłb na wĹasnÄ sklejkÄ!
Teraz ustawiamy siatkÄ. Po co? Przyda siÄ ona do wyrĂłwnywania poszczegĂłlnych tiles.
Spoiler:
Wchodzimy w WIDOK a nastÄpnie zaznaczamy obie opcje zaznaczone na czerwono.
NastÄpnie w OBRAZ -> Konfiguruj siatkÄ -> wymiary 32x32px
Przyda siÄ jeszcze prowadnica. Po co? By pokazaÄ nam, gdzie jest Ĺrodek tilesetu. A dlatego to siÄ przydaje, bo prawa strona wÄdruje pod lewÄ w oknie edycji mapy w makerze.
Spoiler:
Wchodzimy w OBRAZ -> Nowa prowadnica (w procentach) i ustalamy jÄ na pionowÄ , 50%
Teraz otwieramy drugi obraz, ten Tileset na ktĂłry chcemy dodaÄ nowe elementy i stosujemy siatkÄ i prowadnicÄ z identycznymi ustawieniami
Wchodzimy do obrazu otwartego na poczÄ tku, zaznaczeniem prostokÄ tnym zaznaczamy fragment do skopiowania - lecimy po siatce - Ĺadnie przyciÄ gnie nam zaznaczenie jak trzeba.
Spoiler:
Klikamy CTRL+C
Teraz otwieramy obraz docelowy, klikamy CTRL+V i przesuwamy wklejonÄ grafikÄ tam, gdzie chcemy. I ponownie przyda siÄ siatka - przyciÄ gnie nam elementy rĂłwniutko
Spoiler:
Na czerwono narzÄdzie zaznaczenia
Teraz naszÄ wklejonÄ warstwÄ trzeba zakotwiczyÄ.
Spoiler:
Kopiujemy tak wszystkie elementy ktĂłre chcemy i taa-daam! Gotowe!
Poradnik jest idealny i podejrzewam, Ĺźe kaĹźdy taki bÄdzie i dziÄki temu wreszcie bÄdÄ ludzie robiÄ samodzielnie gry. MiaĹbym do ciebie osobistÄ proĹbÄ, pewnie tak samo jest z XP, ale nie mam pojÄcia jak skleiÄ 2 lub wiÄcej tilesetĂłw o innych tĹach, tak Ĺźeby cienie byĹy poprawne. JeĹli udaĹoby ci siÄ takie coĹ zrobiÄ w tutorialu XP, byĹbym ci bardzo, ale to bardzo wdziÄczny(tylko nie wiem czy tak siÄ da ^^). Poradniki sÄ jak najbardziej przydatne i trzymajÄ poziom, pozdrawiam.
Hmm... Tak na szybko
Cienie w XP sÄ jednolitego koloru, prawda? JeĹli tak, to zaznacz je zaznaczeniem wg. koloru, albo róşdĹźkÄ , odpowiednio dopasuj prĂłg. Potem wejdĹş w kolor -> barwienie i pobaw siÄ suwaczkami by uzyskaÄ taki kolor jaki chcesz
"Na trolla pewne sÄ tylko dwie pewne metody, jedna samopowtarzalna i druga, wymagajÄ ca przeĹadowania rÄcznego."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum