Witam mam 2 problemy , 1 to taki Ĺźe jestem w trakcie tworzenia projektu a nie ma go w projektach kiedy wchodzÄ :
RPG Maker VX -> PROJEKTY -> i jest tylko te Green Levithan tylko .
2 problem jest taki Ĺźe ĹciÄ gnÄ Ĺem sobie titlesty wchodze w zarzÄ dzanie zasobami i chciaĹbym zrobiÄ tak aby mieÄ te titlesty (czy jak to tam sie nazywa) w tym kwadraciku po lewej (gdzie wybiera siÄ rzeczy do budowy )
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Gru 2009 Posty: 262 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 01 Lip, 2011 19:31
Co do pierwszego... Z tego co kojarzÄ gra Green Levithan jest razem polskim Makerem...
SprawdĹş w w folderze "Moje dokumenty" tam siÄ zapisuje bardzo wiele plikĂłw z róşnych programĂłw.
2. Wchodzisz do pliku z grÄ i tam musisz wrzuciÄ do folderu "Tilesets" ten plik, bÄ dĹş do Makera w Program files.
Mam jeszcze jedno pytanie po rozwikĹaniu tych tilestĂłw jak zrobiÄ tak Ĺźeby na poczÄ tku bohater sam wszystko robiĹ sam na poczÄ tku chodziĹ i gadaĹ a potem dopiero gracz mĂłgĹ nim graÄ ?
Tilesety wrzucasz do folderu z grÄ , do folderu system W folderze Graphics.
Ĺťeby zrobiÄ tak, by bohater sam chodziĹ, uĹźyj komendy komendy "ruszaj zdarzeniem" w zdarzeniu ustawionym na rĂłwnolegĹe. Ĺťeby gadaĹ uĹźyj komendy "wiadomoĹÄ".
ByĹo to setki razy waĹkowane na forum, uĹźywaj przycisku .
Nie pisz teĹź post pod postem, uĹźywaj przycisku .
Mam w tym folderze.No i wĹÄ czam RPG MAKER VX i klikam zarzÄ dzanie zasobami no i wykrywa mi te pliki i mam 3 opcje do wyboru importuj,eksportuj,podglÄ d. Co mam kliknÄ Ä aby mieÄ je w tilesetach po lewej ?
DokĹadnie... Ale ja chyba wiem, o co chodzi...
Otóş - tilesety moĹźesz mieÄ tylko A, B, C, D, E - wiÄcej dodaÄ nie moĹźesz. MoĹźesz je za to podmieniÄ - muszÄ siÄ wtedy nazywaÄ Tile[litera], czyli np. TileE. MuszÄ mieÄ rozszerzenie *.png, czyli np. TileE.png (w nazwie waĹźne sÄ duĹźe i maĹe litery).
Tak nazwane podmieniasz w folderze Moje Dokumenty -> RPGVX -> TwĂłj Projekt (tak jak go nazwaĹeĹ) -> Graphics -> System
Po tym powinny dziaĹaÄ bez importu.
JeĹli jednak bÄdziesz miaĹ nieprzezroczyste tĹo wejdĹş w zarzÄ dzanie zasobami, zaznacz katalog do ktĂłrego chcesz importowaÄ z listy po lewej ( w twoim przypadku Graphics/System), kilknij Import i wybierz ten tileset, ktĂłry wrzuciĹeĹ - wejdĹş w Moje Dokumenty -> RPGVX i tak dalej, aĹź do System i wybierz ten plik. NastÄpnie lewym kliknij na tĹo, a prawym kliknij na cieĹ (jeĹli jakiĹ jest) i potwierdĹş.
ProĹciej siÄ tego opisaÄ nie da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum