Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl

Administracja Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Nhadala
Sob 15 Wrz, 2012 00:06
RMOWA SOLIDARNOŚĆ - APEL DO POLSKIEJ SCENY RPGMAKERA
Autor Wiadomość
Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 15:39
To była ironia...

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 16:03
LOL
No to nieudana, bo pokazuje jakie nieadekwatne wymagania macie w stosunku do możliwości programu i gier do jakich tworzenia służy. Chyba zgubiliście się jeśli chodzi o narzędzia do robienia gier. Powinniście robić grafikę 3-d kodując matmę w C++ LOL

Nhadala 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 16:05
RMSmak,

od czegoś trzeba zacząć... A poza tym wygadany to i ty może jesteś, ale skoro sam nie tworzysz gier to nie wiesz ile to umiejętności potrzeba i czasu by pojawiło się cokolwiek, więc dopóki sam nie spróbujesz to będziesz sam gów... wiedział :-D Dopóki do tego nie dobrniesz to siedź cichutko i graj w snake na komórę i się chwal jak i jesteś dobry ;-) Pozdrawiam.

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 16:09
Ja ani razu nie napisałem że jestem dobry.
JA napisałem, że wiem do czego służy rpgmaker i wiem, które gry w nim są dobre, bo dużo w nie grałem i gram nadal. Dobre gry w rm są piekne i nie ma nic co by je zastąpiło.

Wiem, że potrzeba dużo doświadczenia i wyobraźni to pewne biorąc pod uwagę, że najlepsze gry robią dwudziestoparolatkowie na scenie makera na świecie, ale trudność jakiej doświadcza kilkunastolatek w napisaniu dialogu jest oczywista i nie jest to kwestia opanowania programu, bo program z tego wszystkiego opanować najłatwiej. Najlepsi po prostu potrzebowali jakiegoś programu do zrobienia swoich pomysłów i nauczyli się go w parę dni. Przecież LYS na przykład robi same dobre gry od swojego pierwszego tytułu...Trudność jakiej doświadcza twórca gry to trudność z jej złożonością i jej prowadzeniem, a trudność jakiej doświadcza dzieciak to nauka obsługi programu, którego opanowanie jest z tego wszystkiego najłatwiejsze. Reszta jest już za trudna dla nastolatka tworzącego gry i na tym się kończy zabawa, bo brakuje zrozumienia tego co się robi, więc jak tu zaznać trudności związanej z robieniem gry skoro taki kid, który próbuje robić wiecminy, gotiki wysiada na nauce obsługi programu pomijając, że program sie do takich gier w ogóle nie nadaje :P

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 16:52
Teraz już to jest dyskryminacja... Nie umiem pisać dialogów? Nie nauczę się obsługiwać programu? W sumie może nie umiem na nim coś tworzyć, bo korzystałem z niego kilka miesicy temu a i tak nic nie zrobiłem, ale zapewniem, że dałbym radę coś zrobić :!:

Feniks 

Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
2 gry

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 17:26
Nie wiem po co ta dyskusja ciągnie się dalej, RMSmak, to że sobie wyobrażasz i "wiesz" ile trzeba włożyć pracy w robienie gry to tylko twoje błędne przekonania. Jedynie co robisz post po poście to starasz się dyskryminować "młodszych ludzi" mówisz, że to zależy od przeżyć i doświadczenia jak bardzo "poważny projekt" zrobi "dzieciak"? Może się zgodzę z tym w 10% (dialogi bardziej "wyższa półka"), ale reszta odpada ;D
Jeśli aż tak bardzo nie podoba ci się polska scena rm'a to idź do Anglii lub gdzieś indziej i tam ich chwal lub krytykuj następne dzieci...
Wkurzasz mnie swoją pewnością i postawieniem za wszelką cenę na swoje i przestań opierać się o przenoszeniu gier rpg 3d na 2d, bo to jedyne twoje idiotyczne oparcie.
Ciągle tylko marudzisz o dialogach i dialogach bez głębszego sensu. Co z tego, że taki wdł. cb. "dzieciak" nie stworzy dialogów dla maniaków rm'a?
I przestań wygadywać swoje "mądrości" skoro sam nie masz zielonego pojęcia w praktyce jak stworzyć coś naprawdę fajnego(i dla twórcy i dla graczy).

RMSmak 

Wysłany: Pią 03 Cze, 2011 19:47
Bez dobrych dialogów nie ma dobrych gier rpg W RPGMAKER i innej rady nie ma, bo to na nich opiera się cała gra.
Kiepska książka z ładnymi obrazkami to nadal kiepska książka.

Dobre dialogi = przemyślane postaci = ciekawa gra nieważne czy ma super grafikę czy przeciętną to na pewno będzie ciekawa gra.

Preki 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 18:13
Aż musiałem tu odpisać, bo ileż można biernie czytać tę dyskusję...

Przypomniałem sobie akurat moje początki w RM, czyli 2007 rok, miałem wtedy 17 lat. Próbowałem wpierw, wiadomo, zrobić "super-mega-projekt" wielkości Final Fantasy (będący jego parodią). I zgadnijcie co? Wiadomo... Potem niestety doszła awaria dysku, i to prawdziwa, a nie zmyślana przez tak wielu. Zacząłem robić parę innych projektów, które myślałem że skończę, ale brakło zapału, brakło klimatu. Teraz, z perspektywy czasu zauważyłem, że to były zlepki grafik tak naprawdę. Tak, udawałem komercję...

W roku 2008, w maju konkretniej, siedząc w domu wpadł mi ot-tak pomysł, który nie był kalką komercji. Tak! RPG o kościotrupie i innych potworach z RTP! Tak narodziła się właściwie pierwsza wydana gra: "Kościak and Friends!", która choć niedokończona z braku weny, była warta wydania. Cholera wie, może i kiedyś zrobię remake gdzie usunę bugi i usprawnię walki, a samą historię przedstawioną w grze dokończę (plan wydarzeń wciąż leży w szufladzie!). Obecnie pracuję nad grą, która luźnie będzie opisywała scenowe wydarzenia z roku 2009. Oprócz tego zainspirowała mnie seria "Blackdemons" Ska'cia, która była jedną z pierwszych gier wykorzystujących ABS jakie widziałem. Tak, w mojej nadchodzącej produkcji też będzie system zręcznościowy, aczkolwiek w dalszych grach mogę wrócić do systemu standardowego, gdyż stanowi niezłą podstawę do przeróbek.

Wracając do "dziecinności" sceny. Dwa razy uczestniczyłem w ogólnopolskiej imprezie Zjazd Twórców Gier. Pierwszy raz, w 2009 roku, byłem jedynym makerowcem, reszta to reprezentanci TGF/MMF i Game Makera. W następnym roku, już lepiej, bo był Kalafior i Berkel (ten drugi nie wiem kim jest dokładnie). Ale do rzeczy - tym razem użytkownicy innych programów, a także programiści mieli RM za obiekt żartów. Czy to przez sam program?? Odpowiedzcie sobie sami. W każdym razie, jako główny reprezentant RM na ZTG zachęcam Was, abyście odwiedzili tegoroczny Zjazd i zaprezentowali coś konkretnego... ... I tu jest pies pogrzebany - jeśli cokolwiek macie do zaprezentowania sobą i nie tylko...

To co... macie coś do powiedzenia na ten temat? Starałem się nie-agresywnie wszystko wytłumaczyć z mojego punktu widzenia. Tylko proszę - bez pazurów.

RMSmak 

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 19:14
Nic nie dodam nic nie ujmę. Ten post pokazuje cały dorobek sceny...

Wygląda on tak: :lol2: :lol2: :lol2:

Mikisi 

Preferowany:
RPG Maker 2003

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 19:43
To ja dodam coś od siebie. Dlaczego tyle na scenie teraz beznadziejnych gier? Bo twórcy najczęściej chcą zrobić własną grę i mają gdzieś, że jest to totalne dno, beznadzieja roku, czy idiotyzm stulecia i tak wrzucą to na jakieś forum. Dlaczego? Bo chcieli zrobić grę. Do fasoli, nie wstawiajcie swoich pierwszych gier! (tzn. gry zrobionej od razu po włączeniu rma, która nie ma ani 1 przełącznika) Zróbcie coś fajnego, ciekawego, nie musi być to nawet długie. I zapewne dlatego RM jest obiektem żartów. Wchodzi przypadkowy twórca gier w TGF czy w czymś innym i sprawdza. I co widzi? Beznadziejne gry robione w 5 minut, z mapkami beznadziejnymi jak [...]. Po tym co zobaczył uważa, że w RMie da się zrobić tylko takie gówna. Tyle ode mnie.

RMSmak 

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 19:52
Nie chodzi o mapy, ale chodzi o poziom merytoryczny gry...

Feniks 

Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
2 gry

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 20:09
niepotrzebnie piszecie dalej, wszystko z dyskusji zostało zakończone wraz z postem RMSmaka pod moim... To jego przekonania i są słuszne, że dobre dialogi to jeszcze lepsza grywalność(już nie mam zamiaru powtarzać co sądzę o jego wymaganiach.) Jakkolwiek ta dyskusja by się nie ciągneła RMSmak, ciągle będzie powtarzał(co robi od początku), że gra bez dobrych dialogów to nie dobra gra, bezsensu dalsza dyskusja.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi