|
Problem z Questami |
| Autor |
Wiadomość |
CrasheR

Pomógł: 123 razy Dołączył: 20 Gru 2010 Posty: 609 Skąd: Nibelheim
|
Wysłany: Wto 14 Sie, 2012 19:48
|
|
|
|
| Cytat: | | chce zrobić quest by zabić 5 wilków |
Robisz to na zmiennych ^^ Po każdej walce zmienna np Quest 1 +1, a u osoby, która daje Ci zlecenie ustawiasz warunek Quest 1 = 5. Wtedy dajesz jakąś nagrodę czy coś.
| Cytat: | | I by coś tam komuś znaleźć . |
W tym przypadku w przedmiocie dajesz przedmiot + 1 np naszyjnik, a u postaci, oczekującej na ten przedmiot warunek, że jeżeli przedmiot jest w posiadaniu to cos tam :P
| Cytat: | | nie mogę rozkminić tego , robię 1 strone textu z inną postacią , potem robie 2 strone , i jak zaczynam z kimś rozmawiać , powinna sie wyświetlić pierwsza strona , a wyświetla sie druga...What's up ? |
Nie dałeś nigdzie przełącznika ? |
| Ostatnio zmieniony przez CrasheR Wto 14 Sie, 2012 20:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
Avara

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 15 Gru 2010 Posty: 331 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 14 Sie, 2012 20:07
|
|
|
|
| KhadarPL napisał/a: | | robię 1 strone textu z inną postacią , potem robie 2 strone , i jak zaczynam z kimś rozmawiać , powinna sie wyświetlić pierwsza strona , a wyświetla sie druga...What's up ? | Maker "czyta" strony danego event'u/zdarzenia od tyłu. Jeśli nie są spełnione warunki ostatniej strony, to "czyta" przedostatnią stronę itd.
| KhadarPL napisał/a: | | Feniks , jak tam z demo ? | Temat stworzyłeś dobę temu. Feniks ma swoje własne życie. Daj mu trochę czasu. On chce Ci pomóc, więc nie należy go popędzać tym bardziej, że minęło tak niewiele czasu |
|
|
CrasheR

|
Wysłany: Wto 14 Sie, 2012 20:08
|
|
|
|
| Cytat: | | I by coś tam komuś znaleźć . |
Tutaj masz Demo |
|
KhadarPL

Preferowany:

Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 30 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Wto 14 Sie, 2012 22:52
|
|
|
|
| Ja nie popędzam szanownego Feniksa , tylko pytam :) Dzięki za Demo |
________________________ 'Tchórz umiera tysiąc razy,bohater tylko raz' |
|
|
|
KhadarPL

Preferowany:

|
Wysłany: Sro 15 Sie, 2012 00:42
|
|
|
|
Demo wyjaśniło mi tylko jak zrobić quest typi , znajdź i przynieś , ale wciąż słabo ogarniam...
przyznam ciężko z tymi questami... |
|
|
|
Feniks

Preferowany:

Ranga RM:

|
Wysłany: Nie 19 Sie, 2012 14:53
|
|
|
|
Nieco zapomniałem o tym demie, ponieważ zagrany jestem w nowe produkcje, aczkolwiek postaram się wziąć jak najszybciej do roboty :D
Powiedz ty mi tylko jakie ty questy zamierzasz robić. Bo jak znasz podstawy które wyjaśniło demo Crashera to raczej sam już powinieneś dać radę ogarnąć to wszystko. |
|
KhadarPL

Preferowany:

|
Wysłany: Nie 19 Sie, 2012 16:58
|
|
|
|
| Questy typu , zabij wilka 5 razy , zanieśc list i wróć itp , same takie najprosztrze |
|
|
|
CrasheR

|
Wysłany: Nie 19 Sie, 2012 17:11
|
|
|
|
"Zanieś list i wróć" robisz w bardzo podobny sposób do "znajdź i przynieś ".
- Dajesz komuś przedmiot (Tak jak znajdujesz)
- W warunku dajesz, jeżeli go jeszcze ma to np " Dlaczego go nie zaniosłeś? ", gdy nie ma otrzymuje nagrodę.
- U osoby, która ma odebrać przedmiot dajesz warunek taki jak u góry, tyle, że jeżeli ma to odpierasz przedmiot, a jeżeli nie ma to jakąś wiadomość np "czekam na paczkę". |
|
Venom

Preferowany:

|
Wysłany: Pią 24 Sie, 2012 00:35
|
|
|
|
ZADANIE Z FUTRAMI a.k.a. przynieś mi 5 wilczych futerek.
1. Tworzysz zmienną "Futra" i przedmiot "Futro".
2. Tworzysz zdarzenie zleceniodawcy. Na pierwszej stronie tworzysz krótką konwersację o futrach, potem "zmień główny przełącznik" (n.p.: główny przełącznik A).
3. Na drugiej stronie zleceniodawcy zaznaczasz (po lewej stronie okienka) "główny przełącznik <jaki chcesz> jest ON", a następnie "Ustaw warunek". Wyskoczy nowe okienko. Zaznaczasz "Zmienna Futra jest równa 5". OK. Niżej (cały czas w warunku, w sekcji "Inne zdarzenie" wpisujesz coś w stylu "Gdzie są moje futra?", a gdy spełni warunek dajesz jakąś nagrodę.
4. Tworzysz zdarzenie Wilka. "Rozpocznij walkę". Wybierasz z jakim potworem ma walczyć. "Włącz ucieczkę". "Gdy zwycięstwo", "Zmiana przedmiotu <Futro> +1".
To tyle. Najprościej jak się da. Mam nadzieję, że pomogłem (proszę o "Pomógł" oczywiście ) |
|
|
|