Niestety ale w Vx nie ma warstw, wiec siÄ tak po prostu nie da. OczywiĹcie moĹźesz zastÄ piÄ drugÄ wartstÄ eventami. Ten pomysĹ jednak teĹź nie jest najlepszy gdyĹź musiaĹbyĹ urzyÄ tych eventĂłw od groma.
MuszÄ trochÄ bardziej poszperaÄ na zagranicznych stronach o RPG VX bo patrzaĹem na innych projecty i oni tak robiÄ te drzewa koĹo siebie tylko nie wiem jak oni to robiÄ ? :D
No nie wiem czy tak sĹabsze mapki bo patrzÄ c na mapki "Prometherion'a" z jego gry "Tales Of Lies" to mapy sÄ lepsze niĹź we wszystkich projectach XP :d Ale chyba masz racje Melivin chyba wbijam na XP :P
Tak dla formalnoĹci to "Temple Of Lies" , jest róşnica.
Mozesz takze zastosowaÄ technikÄ robienia panoram. Jednak ta medota rĂłwniex ma wady.
MusiaĹbyĹ ustawiaÄ blokowania, gĂłrne elementy musiaĹbyĹ rĂłwnieĹź poustawiaÄ aby ciÄ zakrywaĹy itp. itd. Tak czy siak pracy jest od groma jeĹźeli chcesz mieÄ lokacje wielowarstwowe w VX.
JeĹźeli nie chcesz dodatkowej roboty wbij na XP, natomiast jeĹźeli masz wystarczajÄ co duĹźo wytrwaĹoĹci zastosuj metodÄ panoram, ktĂłrÄ de facto ja stosujÄ.
No tak tylko moĹźe jakiĹ poradnik co do tych panoram? A i sorry pomyliĹo mi siÄ z tym tytuĹem
Ps: JuĹź mniej wiÄcej wiem o co chodzi w parallax maping tylko mam jeden problem nie wiem jak ustawiÄ blokowanie aby nie moĹźna byĹo chodziÄ po Ĺcianach i drzewach? :P
Dwie kratki na tileE choÄby, na jednej dajesz czerwony krzyĹźyk, na drugiej zielone kĂłĹko. TÄ z kĂłĹkiem dajesz bez kolizji, po tej z iksem nie da siÄ chodziÄ. I tymi dwoma wypeĹniasz odpowiednio caĹÄ mapÄ. Potem, przed wypuszczeniem gry, czyĹcisz te kratki w tile i gotowe!
A tak w ogĂłle, to http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=4065
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum