Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl

Administracja Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Ayene
Pon 02 Maj, 2011 09:19
ETHERIA Wersja Demonstracyjna
Autor Wiadomość
Deegi 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 22:45
ETHERIA Wersja Demonstracyjna
Uważam że nadszedł czas by przedstawić wam efekty mojej pracy.

TO JEST WERSJA DEMO GRY

Czyli może zawierać błędy, i jest niedokończona w pełnym tego słowa znaczeniu.
Fotki z gry znajdziecie w tym temacie:
http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=2120

Gra jest wg mnie trudna. Macie tutaj pełną dowolność w wykonywaniu questów (tj nie jesteście prowadzeni za ręke) i często trzeba pomyśleć (taa, same złośliwości) by rozwiązać quest.

Nazwy niektórych miejsc, questy, sytuacje i ludzie mogą wam przypominać inne gry, filmy itp. ponieważ to był mój pierwszy projekt i na początku zaniedbałem wysilanie się w tej kwestii, bo nie podejrzewałem wtedy że gra się tak rozrośnie.

Wszystkie skrypty pochodzą z tego forum.

Jako że to jest wersja demo, a otępienie w naszych czasach dosyć popularne, zamieszczam tu krótki opis sposobu opuszczenia początkowej wyspy.

Spoiler:

NIE ZAGLĄDAJ TU OSZUŚCIE!
Spoiler:

Zamek w Myrthanie

1. Opuszczamy wyspę:
- Udajemy się do kościoła w Oshovillage.
- Idziemy do zakrystii
- Przyciskamy ostatnie klawisze na fortepianie.
- Wchodzimy w dziurę
- W drugiej części korytarza przyciskamy ścianę po lewej (chyba 1 kratkę od wyjścia)
- Wchodzimy i zabieramy klucz do magazynu ze skrzyni

- Idziemy do małego magazynu, obok portu.
- Znajdujemy tam klucz do portu,
- Otwieramy port i wchodzimy na prowizoryczną tratwę,
- Płyniemy do Myrthany

Z resztą radźcie sobie sami, ewentualnie piszcie w tym temacie, to pomogę.

Pamiętajcie że wiele questów jest niedostępnych na początku (np musicie wykonać wcześniej inny, by mieć możliwość wykonania tego). I jeszcze raz podkreślam że to jest wersja demo, i niektóre misje są nieukończone (przed rozpoczęciem takiej misji zostaniecie o tym poinformowani wiadomości).

Zaczynacie na 5 lvl. W pełnej wersji będzie to 1szy poziom. Chcę po prostu żeby wam łatwiej szło. Wiele potworów, zbroi i broni jest niedostępnych w demie.

Pamiętajcie też o różnych ukrytych miejscach.

+ W Myrthanie na co słabszych kompach gra może się zacinać bo jest tam sporo eventów.

Wersja demo zawiera:
- 3 krainy (+ wyspa początkujących)
- 7 w pełni ukończonych questów
- 4 postacie w drużynie

Inne uwagi wersji demo:
- W opuszczonych kopalniach Fromgrodu znajdziecie zapalone lampy, co może się wydawać nielogiczne skoro te kopalnie są opuszczone. Otóż moim zamierzeniem jest danie możliwości zapalania tych lamp dla posiadaczy zapałek (taki item:)), ale coś tam nie działało więc jak narazie zostawiłem lampy zapalone.
- Scena w ostatniej sali w kryjówce złodziei na Kushimie nie jest ukończona,
- Podziemia pod wieżą magów w Myrthanie nie są ukończone
- Niemożliwym jest dostanie się do Demonicznego Oka w skarbcu magów, tak więc nie możecie ukończyć questu dla maga z wieży w lesie,
- Przedostanie się przez most w Fromgrodzie, prowadzącego do Lodowej Wieży nie jest możliwe.
- Biegać można tylko na otwartej przestrzeni (czyli nie np w domu).

Miejsca warte odwiedzin (chodź niekoniecznie ważne):
- Kawiarnia, restauracja i bar w Myrthanie (3 miejsca a nie 3 w 1 :)).
- Opuszczony dom rybaka w Myrthanie (poprostu idźcie wzdłuż brzegu w kierunku zachodnim, aż na niego nie traficie).
- Jama smoka w Myrthanie, na północ od miasta.

Oceniajcie i piszcie konstruktywne komentarze

DOWNLOAD
http://hostuje.net/file.p...d748b16da6d3b13

peace
Ostatnio zmieniony przez Lartarin Czw 19 Sie, 2010 10:47, w całości zmieniany 1 raz  

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 16:59
Na razie Twoja gra jest całkiem spoko, mam jednak parę zastrzeżeń m.in.:
-Z korytarzu Zachodniego B w opuszczonej kopalni nie da się wyjść.
-Jeśli robisz zadania to je dokończ np. Aby można było wyjść z korytarza Zachodniego A kiedy zasypało się wyjście.
-Nie wiem czy to specjalnie zrobiłeś ale fortepian może przesunąć się na ścianę. xD

No i tyle, teraz ocena:
Mapki: 8/10
Potwory: Nie jestem pewien ale do tej pory spotkałem tylko potwory w tym grobie które były mocniejsze od tych w Myrthanie. Więc 9/10
Teksty: może być 10/10
Questy: 7/10 Za to że niektóre są niepotrzebnie załanczane w z wersją "Ciąg dalszy nastąpi". Bo nie lubię jak ktoś robi zadania które można dokończyć w następnej wersji.

Żadnych punktów więcej nie będę wymyślał.
I to by było na tyle.

Pozdro malian.

Deegi 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 17:27
malian napisał/a:

-Jeśli robisz zadania to je dokończ np. Aby można było wyjść z korytarza Zachodniego A kiedy zasypało się wyjście.

Można stamtąd wyjść. Rozejrzyj się. Na końcu korytarza masz dziurę którą można otworzyć.

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 17:29
Serio? Pewnie nie zauważyłem tam było ciemno.
A tak poza tym masz może klatki białego smoka? Jak nie to mogę je Ci załatwić.

Deegi 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 17:31
malian napisał/a:
Serio? Pewnie nie zauważyłem tam było ciemno.
A tak poza tym masz może klatki białego smoka? Jak nie to mogę je Ci załatwić.

Taak . Wyżej napisałem że mam problemy ze światłem w kopalniach, i w sumie mogłem w pełni rozjaśnić ekran do dema ale tego nie zrobiłem ;/

Smoków mam sporo więc dzięki ;)

Malian 

Preferowany:
RPG Maker XP

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 17:34
Z mojej Polskiej Tibii też kilkanaście potworków można wyciągnąć, jak coś to wal.

Ayene 

Ranga RM:
4 gry

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 23:44
Zatem ja również ocenię chociaż ten etap, który przeszłam ;-)

Otóż co do ukończenia... bardzo bym chciała zobaczyć, co dalej zaplanowałeś w swoim demku, ale niestety zatrzymałam się na lokacji - Myrthana... co za ogromna mapa :!: :?: Od przemieszczania się po niej aż mam świrki przed oczami. Takie lagi, że obraz się nie przesuwa tylko skacze. Dlatego po 5 minutach zwiedzania miasta, pisząc wprost, wymiękłam. Zapewne posiadasz bardzo dobre parametry komputera, przez co lagów nie wychwyciłeś, ale nie każdy może się pochwalić dobrą kartą graficzną. Dlatego właśnie tak wielkie lokacje dzieli się na mniejsze i po prostu daje między nimi przejścia. Prawdopodobnie wielkość mapy również wpłynęła na rozmiary Twojego demka, bo jak na wersję testową to jest ogromne.

Co ponadto... drobny błąd z rękawicami - wyświetliło mi, że je znalazłam (dodany wpis), choć nie poszłam jeszcze do pana w barze ;-)

A co do organ w kościele - proponowałabym Tobie podanie jakieś wskazówki (jedyną jaką znalazłam, to informacja u burmistrza, że warto odwiedzić kościół). Podobnie jest z drzwiami, które otwierają się w dziwnym miejscu... moje zdanie jest takie (z resztą sama mogę po części posłużyć jako przykład), że gracz nie mogąc przejść przez drzwi, w pierwszej kolejności pomyśli, że czegoś jeszcze nie zrobił, więc się wróci i zacznie ponownie tułać po wszelkich możliwych lokacjach. Również proponowałabym zamieszczenie np. przy drzwiach adnotacji, że nie mają klamki, ani widocznej dziurki na klucz. To już da do myślenia, że muszą się aktywować w inny sposób...

Z drugiej strony ambitnie trudna gra... w porządku, ale zacieśnisz krąg osób, które pograją 5 minut i się po prostu zniechęcą.

Poza powyższymi uwagami nie mam żadnych innych :-P
Do istotnych plusów Twojego projektu zaliczyłabym:
- ambitne teksty - rozmowy między BN'ami są logiczne, niebanalne, mieszkańcy również mówią z sensem i wygląda na to, jakby każdy jednak miał coś do powiedzenia, co stwarza obraz społeczności, a nie tła.
- pomysł na questy - jestem bardzo ciekawa, jak potoczą się losy kobiety mieszkającej w zrujnowanym domku - choć z drugiej strony niemądry władca, który poprzez wysokie podatki niszczy ich źródło ;-)
- ładnie dostosowany ekwipunek do klas i walki o odpowiedniej trudności :-)
- i na koniec dbałość o szczegóły - nawet wino mszalne w kościele ;-)

To by było na tyle. Widać że pracujesz wytrwale. Tak trzymaj i nie puszczaj :-P

PS Mam nadzieję, że moja ocena nie była zbyt krytyczna. Przedstawione uwagi wynikają jedynie z mojego podejścia. Zdaję sobie sprawę z faktu, że masz inne zdanie. Mimo wszystko cieszę się, że mogłam ocenić Twoją pracę. Dobrze się bawiłam testując grę :->
Pozdrawiam serdecznie.

Azsak von Triger 

Preferowany:
RPG Maker VX

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 19:05
Hej :!:
No dobra zacznę od tego ,że gra jest cholernie trudna i nie mogę pokonać tego smoka , i to miejsce eteryczne , może zrobisz w nim jakieś wyjście ,bo ta bestia ma 10000 życia .Co dalej gra jest ogólnie w porządku ,mapki w miarę ok ,fajnie dopasowana muzyczka z kawą :-) i z każdą chwilą jak gra przypominała mi Gothica :-D .Z tego co zauważyłem robisz pewien błąd ortograficzny ,który mnie trochę razi a brzmi on "Dzieńdobry" pisze się "Dzień dobry" :-) .Tak jak Ayene pisała z tymi drzwiamy w sekretnym korytarzu ,to nie wiedziałem jak je otworzyć i przebiegałem wszystkie inne pomieszczenia by je jakoś otworzyć :-/ ,ale w końcu sięgnełem po pomoc w twoim pierwszym poście :-) .Fajne te trzy próby aby dostać się do wieży magów :-) ,przeszedłem wszystkie za pierwszym razem prócz próby szybkości :-) .Co do tej misji z rękawica mto jest jeszcze jeszcze jedna która się włancza jak wejdziemy do więzienia.Koniecznie to popraw.Cóż więcej mówić gra jest ok ,prócz tego wysokiego poziomu trudności ,szczególnie zmiejsz życie smoka ,bo ja mam postacie na 17 lvl i po pokonaniu żywiołaków nie mam sił na niego :-( .
Gra: 5/6
Powodzenia w robieniu gierki :-) :!: :!: :!:

Deegi 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 19:23
Wielkie dzięki że zmarnowaliście cenne minuty swojego życia by podać te wszystkie wskazówki :)

Cytat:
.Co do tej misji z rękawica mto jest jeszcze jeszcze jedna która się włancza jak wejdziemy do więzienia.Koniecznie to popraw.

Nic z tego nie rozumiem. Napisz zrozumiale o co chodzi (ew o jakie miejsce/quest)

KillYou 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pią 22 Sty, 2010 13:22
Za całą grę dam 5/6. Mało błędów, i ogólnie bardzo mi się podoba!
Twórca: KillYou
Pomocnicy Pr0mes, Spino333, Janus, Kacperer
============================================================

============================================================
Tekst Podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków:500

Drogi użytkowniku, jeżeli czytasz te napisy to wejdź w moją galerię!
http://www.ultimateam.pl/...p?p=19178#19178

^_^

spino333 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Pią 22 Sty, 2010 15:53
Ja za grę daję 7/10. Gra fajna, fajna fabuła.
Jak ruchać to księżniczki...

Odpowiedz do tematu