Odrazu do rzeczy przejde, robimy mapke (koniecznie zapamietac jej ID), podpisujemy jÄ charakterystycznie (np. INTRO, START albo coĹ), nastepnie wchodzimy w edytor skryptĂłw naciskamy Insert robiÄ c nowe miejsce dla skryptu i wklejamy ponizszy skrypt :
wchodzimy do MAIN i ustawiamy ze SCENE_TITLE na SCENE_INTRO
teraz ustawienie skryptu :
$game_map.setup(1) # id mapy
w miejsce jedynki wstawiamy ID mapy przeznaczonej dla Intra, po wykonaniu tej czynnosci przy wĹaczeniu gry zamiast do ekranu tytuĹowego przeniesie nas na podanÄ mape, i wystarczy ze naniej zrobimy zdarzenia ktore beda przedstawiac intro a potem przekierowanie do Ekranu tytuĹowego
Ten skrypt nie jest mĂłj. tylko go rozpowszechniam.
Co do tego obrazka... -.- MoĹźesz sobie z edytowaÄ podpis... -.-
Ostatnio zmieniony przez CreeperCrisis Pią 10 Wrz, 2010 16:15, w całości zmieniany 3 razy
Jaka byĹa pierwsza nazwa zanim siÄ wpisaĹo scene_intro ?ZaczÄ Ĺem zobic intro ale zrezygnowaĹem a teraz zapomniaĹem co tam byĹo (14, Main) ?? Jak ktoĹ ma czas to niech napisze. plis.
Mi dziaĹa elegancko ale mam jedno pytanie, czy mozna jakos zmienic polozenie bohatera?
bo jest na lewym gornym rogu mapy a chcialbym aby byl na srodku
Pomogła: 232 razy Dołączyła: 18 Wrz 2007 Posty: 2424
Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 12:56
Shaker, musiaĹbyĹ zatem sprawdziÄ, czy skrypt nie dodaje jakiejĹ zmiennej globalnej (poprzedzonej znakiem "$") w klasie Scene_Title... moĹźe to byÄ np. $ABS... itd.
jeĹli tak, to naleĹźy ten fragment wstawiÄ do skryptu w sekcji, ktĂłra wgrywa zmienne globalne (create_game_objects). OczywiĹcie to tylko domysĹy. MoĹźesz ewentualnie zhostowaÄ projekt i wysĹaÄ mi go na PW. WĂłwczas bÄdÄ miaĹa lepsze rozpoznanie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2009 Posty: 85 Skąd: Nie pamiÄtam
Wysłany: Pią 05 Lis, 2010 23:51
Mi wyskakuje taki Ĺoto bĹÄ d: Script 'Main' line 9: NameError occurred. uninitialized constat SCENE_INTRO
________________________ _________________
Jak kraĹÄ to milinony...
Jak ruchaÄ to ksiÄĹźniczki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum