Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl

Administracja Forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Marauna: Serce Bogini [MINI-DEMO]
Autor Wiadomość
Eleanor 

Ranga RM:
1 gra

Pomogła: 13 razy
  Wysłany: Wto 08 Mar, 2011 21:05
UWAGA!
No nareszcie.
Miałam nie lada kłopoty z tym czymś, ale teraz już działa.
POPRZEDNIA WERSJA JEST NIEMOŻLIWA DO PRZEJŚCIA!
Jak chcecie to tutaj jest naprawiona:
Kod:
http://www.mediafire.com/?1494r9pa0c98ped

A tutaj macie bardziej dopieszczoną wersję:
Kod:
http://www.mediafire.com/?oovv5246ck38pro

Creditsy wstawię później ^^

Dla ciekawskich:
Marauna to miasto w Indiach. Właśnie się dowiedziałam >D

Yoroiookami 

Omnomnomnom

Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
3 gry

Wysłany: Czw 10 Mar, 2011 20:08
Zmieniłem plik w pierwszym poście tematu na najnowszy, tak żeby ktoś nie pomyślał, że gry nie ma bo plik wygasł :roll:

Eleanor 

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Czw 10 Mar, 2011 20:47
Yoroiookami napisał/a:
Zmieniłem plik w pierwszym poście tematu na najnowszy, tak żeby ktoś nie pomyślał, że gry nie ma bo plik wygasł :roll:

Dziękuję :przytul:
Wszystko mnie swędzi bo ciągle sprawdzam, czy ktoś o czymś nie powiedział :3
Wiem wiem, moja gra nie jest najważniejsza na świecie><

Yoroiookami 

Omnomnomnom

Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
3 gry

Wysłany: Pią 11 Mar, 2011 09:09
Nie wiem czy to celowe, ale nie zabezpieczyłeś projektu. xD
I następnym razem skasuj wcześniej zapisane save'y ^^

Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 21:51
Ok... Standardowo zaczniemy od wyliczania wad i zalet...
Plusy:
+ Ładna mapa świata
+ Sporo zabawy ze skryptami
+ Praktycznie każde zasoby zmienione na własne
+ Przetłumaczony hud ekwipunku (może to banał, ale czasem nawet nie chce się ludziom tego zrobić...)
+ Nieszablonowa fabuła
+ Sporo wątków, wyborów, dość elastyczny świat
Minusy:
- Mapka z napisem "Gavera Isles"... To na prawdę ledwie chwilka zabawy w GIMP-ie.
- Kwadratowy tileset, zbyt ostre krawędzie skrajnych kafelek
- Kwadratowy skrajny cień ściany drzew
- Budynki jakieś... Nieproporcjonalne
- Drzwi wchodzące na belkę nośną ściany, drugie aż do samego dachu
- Nierówna kolorystyka (stłumione, pastelowe kolory palmy i żywa zieleń trawy)
- Jak czytam, dość ciężkie demko, można się bać o wagę pełnej wersji.
- Niezabezpieczony projekt i wcześniejsze zapisy gry
Opisowo:
Ogółem gra jest dobra, lepsza, niż większość, o których ostatnio czytałem. Ma duży potencjał, o ile nie zaplączesz się w wątkach fabularnych i elastyczności świata, bo czasem może się okazać, że dana zmienna jest odpowiedzialna za jakiś skrypt, a potem nie sposób dojść które zdarzenie ją aktywuje. Dlatego dobrze wszystko opisuj. Mapki niezłe, choć mnie osobiście rażą te dysproporcje budynków, kanciastość kafelek i nierówna kolorystyka. Aczkolwiek i tak są dobre, mimo, że wolę gry pod małe postacie. Mapkę lepiej byłoby, gdybyś zrobiła sama, bo to naprawdę nie jest dużo roboty, a można ją w pełni spolszczyć. Tile poleciłbym ci nieco edytować, pobawić się filtrami, czy kolorem, by wyrównać ich intensywność. I by usunąć kanciastość i twarde cienie. Domy rób "na modłę realną", tzn. dolna część okna na wysokości głowy, drzwi pośrodku ściany. Fabuła jest naprawdę niezła, ale - jak już wspomniałem - uważaj, by się w niej nie zagubić. No i gratulacje się należą za to, że to czwarty projekt, bo choćby ja robię już ósmy, a i tak na razie go nie wrzucę, pamiętając "karierę" mojej Walpurgi :roll:
Wyliczenie:
+6; -8 => 6/8 => 75% => 75/100 => 7,5/10
Aczkolwiek dodałbym te pół punktu za całokształt.
Ostatecznie: 8/10

Eleanor 

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 22:02
Angius napisał/a:
Ostatecznie: 8/10

Wow O_O
Nie sądziłam, że aż takie dobre :D
Już sporo dorobiłam, poprawiłam to i owo (m. in. kota, który początkowo siedział w koronie drzew), można już uciec... ale po co ja to piszę, skoro dowiecie się za kilka miesięcy (whoa, aż tyle ><) wszystkiego, tzn. jak skończę grę. Miałam zamiar wstawić kolejne demko już z możliwą fazą snu, ale poczekam i dorobię trochę!
:lala:

Angius 

Nie wkurzać

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011 22:07
Miło czytać pochlebną recenzję pochlebnej recenzji :)
Nie, nie przesadziłaś, gdyż i me serce raduje się widząc coś tak odmiennego, od wszystkich gier, jakem opisywał zazwyczaj, a opisywałem gry, które tej do pięt dorastać nie będą :-D

Tak, tak, wiem, że wiele jest lepszych gier na forum, ale... Jako, ze zazwyczaj komentuję same kaszanki, a nie komentuję "klasyków" (Cres, etc.), więc z gier będących w pierwszym rzucie danego autora ta jest póki co chyba jedną z lepszych ^^

Eleanor 

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011 11:50
Wrzucam rozszerzoną wersję (ale proszę nie podmieniać pod tą w pierwszym poście), ważącą ~35mb, więc tylko dla odważnych :lala:
Spoiler:

http://www.mediafire.com/?oovv5246ck38pro

To może dodam jeszcze dwa nowe screenshoty:
Spoiler:

Drugi screenshot został zrobiony w oddzielnym projekcie, ale taka sama mapa będzie w gotowej grze. Jeśli znasz się na tym całym multiple tileset cośtam cośtam, pomożesz? :kiti:

Wchodźcie ludzie, wchodźcie, to dodam opisy głównych postaci.

Lukortech 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 06 Kwi, 2011 20:10
Bardzo mi się podoba to co przedstawiłaś.

Ale las jest przebrzydły... Nie lubię tego tilesetu i są o wiele ładniejsze, wypełnione i gotowe do użycia w takich słodkich, landrynkowych projektach ^^

7/10
Czeka cię jeszcze duuużo pracy.

I'am making the world a better place...

jakub25 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 06 Kwi, 2011 21:13
:D:D:D
Super 9/10 :D :-) :-P

Eleanor 

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Sro 04 Maj, 2011 14:42
No, to żeby nie było tak pustawo, zamieszczam opisy głównych postaci.

Maura
Spoiler:

Imię: Maura
Nazwisko: ???
Rasa: Człowiek
Przeszłość: Nie wiele pamięta, wie jednak, że od co najmniej 10 lat jest niewolnikiem pani Gorny, okrutnej i bogatej wdowy.
Opis: Maura zawsze musiała liczyć tylko na siebie, jest więc bardzo samodzielna. Spartańskie warunki uczyniły ją silną i samowystarczalną. Niestety bywa też samolubna.
Nigdy jednak nie daje za wygraną, jest bardzo pewna siebie.
Od pewnego czasu do różnych działań popycha ją dziwna, nieznana jej moc...

Deris
Spoiler:

Imię: Deris Eflina
Nazwisko: Fareeneth
Rasa: Elf zwykły
Przeszłość: Podczas jej narodzin z nieznanych nikomu przyczyn czarownice rzuciły na nią klątwę, przez którą do końca życia będzie uczulona na inne elfy (wszystkie ich rodzaje, czyli nocne, zwykłe, leśne i senne). Ponieważ w całej krainie żaden elf nie umiał złamać złego zaklęcia, postanowiono oddać ją w ręce wróżek, mieszkających w jaskini. Gdy miała 14 lat ogry, z którymi wróżki od zawsze miały na pieńku, zaatakowały ich i wybiły wszystkie wróżki. Deris udało się jednak uciec. Od tej pory żyje sama w jednej z leśnych jaskiń.
Opis: Wiecznie przerażona, wciąż bywa obiektem licznych figli elfików (nie mylić z elfami!) leśnych. Zgadza się na wszystko, prawie nigdy nie ma własnego zdania, zawsze się ze wszystkimi zgadza i wciąż usuwa w cień. Posiada nikłe magiczne moce, dzięki którym pomaga zwierzętom. Zapomniana przez jej ród (a może to jakaś podpucha..?), żyje spokojnie w swoim schowku.

Hoffey
Spoiler:

Imię: Hoffey
Nazwisko: Hash
Rasa: Tosho (silniejsza odmiana ludzi, mają ciemniejszą skórę i blond włosy)
Przeszłość: Jako jedyny męski potomek, został zmuszony zaciągnąć się do armii (tak nakazuje tradycja!). Z tego powodu rodzice oddali go do szkoły wojskowej w wieku zaledwie pięciu lat, chociaż u ludu Tosho właśnie w takim wieku chłopcy idą się uczyć (dziewczynki w wieku 8 lat). Biedny Hoffey, tak bardzo chciał zostać zielarzem. Zawsze był ofiarą licznych kpin jego kolegów, ponieważ był najsłabszy ze wszystkich. Poddany takiej presji społeczeństwa oddala się całkowicie od grupy i planuje ucieczkę, która jednak mu się nie udaje ze względu na jego słaby charakter. Stara się trenować jak najlepiej, a skoro już wybiła mu dziewiętnastka nadszedł czas spełnienia jakiegoś prawdziwie męskiego czynu, jak to nakazuje tradycja niezmiennie od tysięcy lat. Wyrusza więc na poszukiwanie kompanów.
Opis: Słabiutki pedant, który sam nigdy nie da sobie rady, przynajmniej dobrze włada mieczem. W wolnych chwilach uczył się zielarstwa i innych dupereli, dzięki czemu jest też dobrym alchemikiem. Ma bardzo niskie poczucie własnej wartości i potwornie straszliwego pecha, przez którego nie udało mu się popełnić samobójstwa (a próbował wiele razy, wierzcie mi). Opisuję go jako słabeusza i maminsynka, ale jest to w porównaniu do rasy Tosho, a ci są twardsi od ogrów.

Jest jeszcze jedna postać, której nie będę zdradzać przed czasem - trudno ją zdobyć, bo jest nieobowiązkowa. Chociaż chyba będzie warto, bo ma cięty język i ...inne poczucie humoru, które może uprzyjemnić grę :)

NA DODATEK poszukuję mapperów! Szczególnie takich, co to na panoramach ładnie robią. Jeśli jesteś chętny - napisz na pw/forum, proszę~!
W sumie jakiś skrypter też by się przydał. Jak się zgłosisz (ale tak na poważnie) to zarobisz sobie u mnie dużo sernikowych punktów~!

Floor 

Preferowany:
RPG Maker VX

Wysłany: Sro 18 Maj, 2011 11:43
Nie wiem czy ktoś już zauważył te błędy ale:
-Czystą sukienkę zebrałem 2 razy :-P , 3 raz nie mogłem tylko 2.
-Wchodząc do karczmy nie ma czarnego pola. Drzwi otwierają się w ścianę.
-Nie wiem czy to tak powinno być, ale da się chodzić bo "sprzętach" w kuchni
-ostatni przy studni. Od dołu nie da się nalać wody tylko do studni trza podchodzić od góry.

To tyle. Gra mi się podoba. Czekam na pełną wersję. Na pewno zagram ;D

Ocena:
8,7/10

Eleanor 

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011 06:38
Floor napisał/a:
-Czystą sukienkę zebrałem 2 razy :-P , 3 raz nie mogłem tylko 2.
-Wchodząc do karczmy nie ma czarnego pola. Drzwi otwierają się w ścianę.

Już poprawiłam, dzięki ^^

Floor napisał/a:
-Nie wiem czy to tak powinno być, ale da się chodzić bo "sprzętach" w kuchni

To jest problem z polskim mejkerem. Musiałam zaprzestać chwilowo pracować z grą, bo za niedlugo będę miała anglika :)

Floor napisał/a:
-ostatni przy studni. Od dołu nie da się nalać wody tylko do studni trza podchodzić od góry.

Ponieważ jak się podchodzi od dołu to postać jest strasznie daleko od studni i dziwnie to wygląda, więc postanowiłam wykasować możliwość 'od dołu'.

Dziękuję za ocenę i cieszę się, że ktoś jest chętny aby zagrać :)
Muszę cię jednak zmartwić, ponieważ napewno nie ukończę jej wcześniej niż za kilka miesięcy.

Ayene 

Ranga RM:
4 gry

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Pią 20 Maj, 2011 11:05
Spodziewałam się w demie jakiegokolwiek zarysu fabularnego. Demo nieco ubogie, skoro musimy jedynie wykonać dwie krótkie misje...
Niemniej pomysł na to, kim jest główna bohaterka jest świetny. Nie widziałam jeszcze takiego rozwiązania w grze, dlatego uznaję je za bardzo oryginalne. Jednak w grze, jak w filmie, w pierwszych scenach trzeba zarysować bohatera, jego nastawienie do świata, podejście do niektórych spraw. Tutaj nie dostrzegam żadnych cech psychologicznych dziewczyny poza wymuszonym poddaństwem ;-)
Kilka poprawek wizualnych i będzie dobrze. Czekam na "pełniaka". Pozdrawiam.

PS I szyfruj projekt przed wypuszczeniem :grozi: Po co ktoś ma mieć dostęp, łatwo wtedy oszukiwać :->
PPS Czy Maruna nie brzmi lepiej niż Marauna? ;-> To tylko pytanie :-P

Eleanor 

Ranga RM:
1 gra

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 19:30
Whoa, mój projekt się podoba :0

Muszę znaleźć jakieś ładniejsze mapki i zacznę tworzyć dalej, bo na razie poprawiam wszystkie zdarzenia i dodaję coraz więcej skryptów.
Cóż, nie jestem jeszcze pewna, jak ją opisać podczas gry... ale pracuję nad tym :-D
Teraz już będę szyfrować (>.<) moje gry, bez obaw!
I chyba nie będę zmieniać nazwy, bo... a w sumie, dowiecie się!

W międzyczasie stworzyłam "Kaironę", czyli taką Biblię Horończyków i Garonów (odsyłam do mapy, Horonia i Garania).

Proszę bardzo: Kairona w OpenOffice

Odpowiedz do tematu