Zamknięty przez: SaE Sob 15 Wrz, 2012 19:43 |
Problem ze skryptem Wybór postaci II! |
| Autor |
Wiadomość |
marcio13174111

Preferowany:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 17:23
|
|
|
Problem ze skryptem Wybór postaci II!
|
Skrypt nazywa się "Wybór postaci II" i znalazłem go w temacie "Lista gotowych skryptów [RPG Maker VX]. Stworzyłem nowe zdarzenie, tam biorę opcję "Wstaw" i "Wywołaj skrypt". Wpisuję w "Wywołaj skrypt" tą komendę:
$scene = Scene_CharacterSelect.new
I odpalam test gry, aby zobaczyć, czy dobrze wszystko działa. Podchodzę do zdarzenia, pokazuje się wybór: "Mężczyzna", "Kobieta", potem wyskakują mi postacie. Wybieram jedną z nich, wciskam ENTER i słychać charakterystyczny odgłos nieudanej operacji. Nie wybiera mi postaci. Nic. Wciskając ESC wychodzi do wyboru płci... O co chodzi? |
________________________ Podpis... |
|
|
|
Ayene

Ranga RM:

Pomogła: 232 razy Dołączyła: 18 Wrz 2007 Posty: 2424
|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 17:31
|
|
|
|
| A ile masz postaci w drużynie? |

|
|
|
|
marcio13174111

Preferowany:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 18:17
|
|
|
|
| No mam właśnie postaci w drużynie... Kilka. Jak się ich pozbyć? Co zrobić, abym przemierzał Pustkowia Kheronimy (jeden ze światów w mojej grze :D) sam? |
|
|
|
Draconis

Preferowany:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 18:25
|
|
|
|
By startować z 1 osobą w drużynie robisz tak:
Baza danych>System>Drużyna startowa i wybierasz. |
|
marcio13174111

Preferowany:

|
Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 18:42
|
|
|
|
| Hehe, zrobiłem to już wcześniej. Ale mnie chodziło o inny skrypt. Myślałem, że wybiorę klasę dla swojej postaci, a tutaj wybieram towarzyszące mi osoby... :( znacie taki skrypt? |
|
|
|
Ayene

Ranga RM:

Pomogła: 232 razy Dołączyła: 18 Wrz 2007 Posty: 2424
|
Wysłany: Sro 15 Sie, 2012 09:33
|
|
|
|
| Przecież ten skrypt można w ten sposób wykorzystać. Na samym początku ustawiasz pustą drużynę i "każesz" graczowi wybrać klasę głównego bohatera. W opisie postaci podajesz najważniejsze informacje, cechy tej klasy. |

|
|
|
|
bartek980004

Preferowany:

|
Wysłany: Sro 29 Sie, 2012 10:32
|
|
|
Re: Problem ze skryptem Wybór postaci II!
|
| marcio13174111 napisał/a: | Skrypt nazywa się "Wybór postaci II" i znalazłem go w temacie "Lista gotowych skryptów [RPG Maker VX]. Stworzyłem nowe zdarzenie, tam biorę opcję "Wstaw" i "Wywołaj skrypt". Wpisuję w "Wywołaj skrypt" tą komendę:
$scene = Scene_CharacterSelect.new
I odpalam test gry, aby zobaczyć, czy dobrze wszystko działa. Podchodzę do zdarzenia, pokazuje się wybór: "Mężczyzna", "Kobieta", potem wyskakują mi postacie. Wybieram jedną z nich, wciskam ENTER i słychać charakterystyczny odgłos nieudanej operacji. Nie wybiera mi postaci. Nic. Wciskając ESC wychodzi do wyboru płci... O co chodzi? | WYTLUMACZY MI KTOŚ OCO CHODZI Z WYWOLYWANIEM TAKICH SKRYPTÓW BO JA NEIROZUMIEM TZN. NEIWIEM JAK TO ZROBIĆ PROSZ POMUSZCCIE |
|
|
|
aragorn7015

Preferowany:

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 186 Skąd: się biorą dzieci?
|
Wysłany: Sro 29 Sie, 2012 11:30
|
|
|
|
| Po pierwsze wyłącz Caps Lock. Po drugie musisz mieć nad main skrypt ten: http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=6837 . Po trzecie aby wywołać skrypt trzeba dać nowe zdarzenie - 3 strona - Wywołaj skrypt - i wpisujesz w tym przypadku to: $scene = Scene_CharacterSelect.new . Jeżeli nie wiesz jak dodawać skrypty to tu masz tutorial: http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=1896 I tyle... Jak piszesz post to tutaj: http://img14.imageshack.us/img14/7193/aasfm.png masz opcje sprawdzania pisowni... Więc nie trzeba pisać słow typu NEIROZUMIEM NEIWIEM i tym podobne... |
________________________ Jeśli pomogłem, daj
Uwielbiam się bawić na zdarzeniach w VX-ie... Więc jeśli masz jakieś pytanie jak coś zrobić na zdarzeniach to napisz. Jeśli będę wiedział to odpowiem |
|
|
|
bartek980004

Preferowany:

|
Wysłany: Sro 29 Sie, 2012 12:35
|
|
|
|
.A jak nazwać ten skrypt?
Ja nie wiem jak to zorbić daje niby te zdarzenie z wywołaniem skrypt i niedziała :/ ... A mógłbyś mi dać screenshota z zrobionym już tym zdarzeniem ? będe wdzieczny Ci brdzo
[ Komentarz dodany przez: Avara: Sro 29 Sie, 2012 14:49 ]
bartek980004, edytuj posty!!! |
| Ostatnio zmieniony przez Avara Sro 29 Sie, 2012 14:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
aragorn7015

Preferowany:

Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 186 Skąd: się biorą dzieci?
|
Wysłany: Czw 30 Sie, 2012 17:13
|
|
|
|
Nazywasz jak chcesz. Na przykład Wybór Postaci II... A tu masz SS:
Aby powiększyć po prostu kliknij na obrazek... |
________________________ Jeśli pomogłem, daj
Uwielbiam się bawić na zdarzeniach w VX-ie... Więc jeśli masz jakieś pytanie jak coś zrobić na zdarzeniach to napisz. Jeśli będę wiedział to odpowiem |
|
|
|
|
|