Ogłoszenie 

Uwaga! To forum jest w trybie offline.
Wszelką pomoc uzyskasz pod adresem
forum.ultimateam.pl


Administracja Forum


Poprzedni temat «» Następny temat
Pominięcie strony tytułowej w XP-ku
Autor Wiadomość
Seivoth 





Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 79
Skąd: Kohlingen
Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 10:50
Pominięcie strony tytułowej w XP-ku
Skrypt "pominięcie strony tytułowej" dodajemy przed Main:

W Main:
Cytat:
$scene = Scene_Title.new

zmieniamy na:
Cytat:
$scene = Scene_Splash.new

Do folderu Graphics/Pictures wrzucamy 3 obrazki w formacie (najlepiej) PNG, o rozmiarze 640x480.

Nazywamy je Intro-1, Intro-2, Intro-3 (Logo twórców, Tag gry itp.)

Kiedy mamy już wszystko zrobione, włączamy grę i cieszymy się własnym dziełem :jupi:



Skrypt do pobrania poniżej:

pominicie_strony_tytuowej.txt
Pobierz Plik ściągnięto 417 raz(y) 2,99 KB

________________________
Ostatnio zmieniony przez Ayene Pią 12 Mar, 2010 14:20, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
artekwnc 



Preferowany:
RPG Maker XP

Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 110
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010 16:37
Hmm jak ja teraz to robie to wywala błąd że w 17 linijce main jest źle... ;/

I to chyba nie ma nic do rzeczy że te zdjęcia dałem jako gif (animacje) i że nie mają takich wymiarow jak potrzeba...
________________________
Quantino
 
 
 
Ayene 




Ranga RM:
4 gry

Pomogła: 232 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2007
Posty: 2424
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010 17:50
Jest istotny format pliku graficznego, gdyż mejkery nie obsługują gifów. Jedynie .png i .jpg.
________________________


 
 
 
artekwnc 



Preferowany:
RPG Maker XP

Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 110
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010 18:40
No zrobiłem all png i dalej jest ten błąd -.- dokładniej jak włączam gre to pokazuje się okienko z napisem - "Script 'Main' line 17:NameError occurred
uninitialized constant Scene_Splash

Może to zależeć również od wielkości?!??!?!
 
 
 
Czeliosss 



Ranga RM:
1 gra

Pomógł: 49 razy
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 661
Skąd: Wa-wa
Wysłany: Sob 16 Sty, 2010 22:00
Wydaje mi się, że nie. Gdy dasz za duży obrazek to wydaje mi się, że utnie go.
________________________
...Amelanduil & FireBlade words will be remembered...
...Amelanduil & FireBlade acts will be remembered...
...Amelanduil & FireBlade never gonna die...

Nie pisać, bo nie odpiszę.
 
 
alintes 




Preferowany:
RPG Maker XP

Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 41
Skąd: Strzelin
Wysłany: Pon 18 Sty, 2010 18:28
Fajny skrypt, a można zrobic zeby byly nie 3intra tylko więcej lub mniej ? :mrgreen:
________________________
http://footballteam.pl/in...olecil=108205#v
 
 
 
Reloaded 




Preferowany:
RPG Maker 2000

Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 16
Wysłany: Sob 06 Lut, 2010 11:20
Jak sie wyświetla błąd "Script 'Main' line 17:NameError occurred
uninitialized constant Scene_Splash"
pewnie skrypt wklejony nad Main ma inną nazwe niż Scene_Splash.
Trzeba zmienic nazwe
 
 
Yoroiookami 

Omnomnomnom



Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
3 gry

Pomógł: 57 razy
Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 751
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 01:16
Z jakiegoś powodu nie działa...wyskakiwał mi ten błąd, więc pozmieniałem też resztę "Scene_Title" na "Scene_Splash", błąd nie wyskakiwał, ale skrypt nie działa. x/
 
 
Seivoth 





Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 79
Skąd: Kohlingen
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 01:35
Cytat:
W Main:
Cytat:
$scene = Scene_Title.new

zmieniamy na:
Cytat:
$scene = Scene_Splash.new


I to powinno wystarczyć. Upewnij się czy wszystkie nazwy są napisane wielkimi literami, czasami robi to różnicę.
________________________
 
 
 
Yoroiookami 

Omnomnomnom



Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
3 gry

Pomógł: 57 razy
Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 751
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 13:06
Wszystko jest dobrze, skopiowałem to co napisałeś żeby się upewnić.
Zresztą mówiłem już że to robiłem x/ ale z jakiegoś powodu nie działa, wątpię żeby była to wina mojego Windowsa 7.
 
 
Ayene 




Ranga RM:
4 gry

Pomogła: 232 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2007
Posty: 2424
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 13:52
Skoro tak, to zamieszczam demo... u mnie wszystko działa:

________________________


 
 
 
Melvin 




Preferowany:
RPG Maker XP

Ranga RM:
1 gra

Pomógł: 35 razy
Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 1063
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 12:04
A jak zrobić, żeby grała jakaś muzyczka?
________________________
MelvinClass:
Spoiler:

 
 
MomoMarcin3 




Preferowany:
RPG Maker XP

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 109
Skąd: 11111
Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 14:19
Dałem skrypt nad main
i jak włączam grę to nic nie pokazuje się :-(
HELP :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
________________________
Gra na ktrórej mi naprawde zależy:
http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=2723
 
 
Firestorm109 



Dołączyła: 28 Lut 2010
Posty: 66
Skąd: Polska a jak :D
Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 16:48
Niezły Skrypt :3 Przyda się
 
 
 
MomoMarcin3 




Preferowany:
RPG Maker XP

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 109
Skąd: 11111
Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 20:48
Ayene, tak
________________________
Gra na ktrórej mi naprawde zależy:
http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=2723
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Template Klam by Ayene