Pomogła: 232 razy Dołączyła: 18 Wrz 2007 Posty: 2424
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 13:35
Dodawanie nowych skryptĂłw [XP]
Przedstawiam Wam krĂłciutki tutorial wyjaĹniajÄ cy, w jaki sposĂłb moĹźna umieĹciÄ w RPG Makerze XP nowy skrypt. Krok po kroku:
Spoiler:
1. Otwieramy grÄ w RPG Maker XP
2. Na pasku zadaĹ wyszukujemy Script Editor
3. Po prawej stronie znajduje siÄ okno edycji, zaĹ po lewej - pogrupowana tematycznie lista skryptĂłw.
4. Zjeşdşamy na sam dóŠlisty (scrollbar)
5. W pustym miejscu pod Materials klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy Insert
6. W okienku Name wpisujemy nazwÄ skryptu (to tylko informacja dla autorĂłw gry, Ĺźeby Ĺatwo odnaleĹşÄ konkretny skrypt, gdy jest ich zbyt wiele)
7. Przechodzimy do okna edycji (okno po prawej stronie) i wpisujemy lub wklejamy treĹÄ skryptu. W Internecie moĹźna znaleĹşÄ wiele skryptĂłw, ktĂłre wystarczy po prostu wkleiÄ w tym miejscu.
8. Po wpisaniu, zatwierdzamy zmiany przyciskiem Apply (jeĹli nie chcemy zamykaÄ okna Script Editor) lub wciskamy OK.
9. Po zamkniÄciu okna zapisujemy zmiany i odpalamy grÄ. JeĹli wklejony skrypt bÄdzie zawieraĹ bĹÄdy, kompilator najprawdopodobniej da nam znaÄ juĹź przy samym starcie gry. Zdarza siÄ rĂłwnieĹź, Ĺźe informacja o bĹÄdzie wyskakuje przy uruchomieniu konkretnego skryptu, np. po modyfikacjach przy wejĹciu do menu. WyĹwietlanie takiego komunikatu - co jest bardzo waĹźne - powoduje zamkniÄcie okna gry, dlatego zaleca siÄ ostroĹźnoĹÄ w przerabianiu skryptĂłw, zwĹaszcza tych ze standardowego pakietu
PrzykĹadowy komunikat o bĹÄdzie.
To by byĹo na tyle. Mam nadziejÄ, Ĺźe tutek siÄ komuĹ przyda. W razie czego, odpowiem na dodatkowe pytania Pozdrawiam.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2010 Posty: 127 Skąd: z Netaa !
Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 11:55
Mam pytanie,
o co chodzi z pobieraniem dema?
podobno jak pobierzesz to musisz to otworzyÄ w RM'ie,
a jak ja to otwieram to piszÄ " niezgodnoĹÄ pomiÄdzy produktami itp.
jestem w miarÄ poczÄ tkujÄ cym.
Znam troszkÄ ruby i na razie robiÄ tylko edity skryptĂłw.
________________________ PadĹ mi laptop ... wszystko, RPG Maker i projekty, wszystko siÄ skoĹczyĹo. Nie bawiÄ siÄ juĹź w RPGM'a, Zmieniam wizerunek.
Nowa strona, szukam tĹumaczy, edytorĂłw, korektorĂłw i HTMLowcĂłw ! :D
JeĹźeli pisze wam "NiezgodnoĹÄ pomiÄdzy wersjami produktu" to znaczy, Ĺźe otwieracie to za pomocÄ innego makera niĹź XP lub otwieracie za pomocÄ polskiej wersji rpg makera.
PAMIÄTAJCIE - ĹťADEN SKRYPT WAM NIE PĂJDZIE W POLSKIM RPG MAKERZE!
________________________ KolekcjonujÄ "PomĂłgĹ". JeĹźeli ci pomogĹem i chcesz wzbogaciÄ mojÄ kolekcjÄ, kliknij "PomĂłgĹ".
Np zmienianie wedĹug wĹasnych upodobaĹ czcionki, jej wielkoĹci, grafiki itp. Jest w skrypcie np kilka linijek dziÄki ktĂłrym moĹźesz sobie kilka rzeczy pozmieniaÄ jak chcesz.
________________________ KolekcjonujÄ "PomĂłgĹ". JeĹźeli ci pomogĹem i chcesz wzbogaciÄ mojÄ kolekcjÄ, kliknij "PomĂłgĹ".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum